Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Táto krajina má najviac rýchlostných radarov. Tipnete si, ktorá to je?

Rýchlostné kamery na európskych cestách už asi nikoho neprekvapia. Pribúdajú ako huby po daždi, a každá krajina má iné miesta a spôsoby ich osadenia. Kde je ale radarov suverénne najviac?

Som naozaj rád, že Slovensko je v tomto tak povediac za opicami. Neuznávam skryté meranie rýchlosti bez označenia. Dôvody si môžete prečítať tu. Pár statických radarov sa však nájde u nás, a pomaly sa aj u nás začne úsekové meranie. Našťastie tender na stovky záznamových zariadení je opäť odložený, ale do budúcna sa mu asi nevyhneme.

Statické radary – Štát nechce bezpečnejšie cesty, štát chce zarábať

 

Ľudia, resp. vodiči z iných európskych krajín to majú ale určite zložitejšie. Rekordman v tejto oblasti však možno  prekvapí. Tipujete Rakúsko? Nie nie. Väčšina takýchto zariadení sa nachádza v Taliansku. V celej krajine je až 11 130 rýchlostných kamier. Toto je jednoznačný rekord. Samozrejme, sú zdrojom významných rozpočtových príjmov. V 20 najväčších talianskych mestách dosiahli v roku 2022 príjmy z pokút za radary takmer 76 miliónov eur. Vodiči porušujúci predpisy zaplatili najviac vo Florencii (až 23,2 milióna eur), nasledovali Miláno, Janov a Rím.

Nečudo, že je to v Taliansku horúca téma a zaoberala sa ňou miestna organizácia pre práva spotrebiteľov Codacons. Jej prezident Carlo Rienzi, poznamenáva, že hoci ľudia, ktorí porušia povolenú rýchlosť, by mali byť samozrejme potrestaní, stojí za to sa bližšie pozrieť na to, či všetky rýchlostné radary skutočne zlepšujú bezpečnosť na cestách a nie sú inštalované len na to, aby „používali občanov ako bankomaty“. 

Rýchlostné kamery sa pre mnohých Talianov stali takým nepriateľom, že sú masovo ničené.

Ako je na tom Taliansko v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami? Hoci je táto krajina jednoznačne rekordérom v počte rýchlostných radarov, ani ostatné krajiny nezaostávajú. Vo Veľkej Británii je približne 7 700 rýchlostných kamier, viac ako 4 700 v Nemecku a 3 780 vo Francúzsku – poznamenáva PAP.

 

Foto: google earth

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov