Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Honda na motorkách kraľuje Dakaru 2024

Ricky Brabec vyhral Rely Dakar 2024, Adrien Van Beveren na stupni víťazov ako tretí

7 967 km rallye naprieč Saudskou Arábiou sa skončilo pri úchvatnom Červenom mori v Yanbu, kde Ricky Brabec z tímu Monster Energy Honda vystúpil na najvyšší stupienok Dakaru druhýkrát a zapísal sa do histórie ako jediný Američan, ktorému sa to podarilo.

Po tom, čo veľkú časť prvého týždňa strávil medzi prvými pretekármi, víťaz z roku 2020 prevzal opraty po vyčerpávajúcej 48-hodinovej jazde a napriek jednosekundovému náskoku na druhé miesto Rossa Brancha na konci siedmej etapy sa Kalifornčan nikdy nepozrel späť a zajazdil bezchybné víťazstvo na Dakare s takmer jedenástimi minútami vo vrecku.

Francúz Adrien Van Beveren sa pri svojom deviatom pokuse na Dakare postavil na pódium, ktoré mu v posledných rokoch unikalo po tom, ako tvrdo vybojoval víťazstvo v 48-hodinovej etape.

Jeden z dvoch čílskych jazdcov v tíme Monster Energy Honda, ‘Nacho’ Cornejo, predviedol jeden z najlepších výkonov v kariére na slávnej rely, od začiatku viedol v poradí a nazbieral hetrik veľkolepých víťazstiev v etapách a tiež bojoval na nepolapiteľné pódium. Nanešťastie na jeho včerajší boj doplatil problém s palivovým čerpadlom a jeho konečné šieste miesto neodzrkadľovalo skutočne vynikajúci výkon, ktorý predviedol.

Jeho kolega Pablo Quintanilla bol dvakrát na druhom mieste na Dakare a ako najskúsenejší člen tímu túžil premeniť svoju dvanástu účasť na víťazstvo. Nanešťastie pre legendu Dakaru, 48-hodinový zapálil svoje šance, keď mu v prvý deň náročnej etapy došlo palivo.

S novou generáciou Hondy CRF450 RALLY, ktorá je teraz víťazom rally, sa tím Monster Energy Honda predstavil na svojom prvom výjazde v roku 2024, keď sa v priebehu dvoch týždňov hromadili etapové víťazstvá.

S tímom, ktorý si plne zaslúži odpočinok a zotavenie, sa v apríli zíde na BP Ultimate Rally-Raid v Portugalsku od 2. do 7. apríla.

Ricky Brabec

Je to pekný spôsob, ako začať rok víťazstvom. Nebolo to jednoduché, pretože trať bola naozaj náročná a rovnako aj konkurencia. Ross a môj vlastný tím ma držali v strehu, ale nielen ja, myslím, že sme si držali palce navzájom. Pre všetkých to bol určite boj až do konca. Som naozaj šťastný, že sme tu všetci v bezpečí a môžeme ísť domov. Tento raz bol trochu iný, pretože mám pocit, že tento bol oveľa ťažší. Myslím, že sme tu ja a Ross strávili tri dni s rozdielom niekoľkých sekúnd. Pre nás všetkých to boli tesné preteky. Myslím si, že medzi prvým a tretím miestom je jedenásť minút malým rozdielom. Mal som dva dobré dni, dve príležitosti na dobrý posun, ale aj 11. etapa bola pre mňa strašiakom, pretože som vedel, že Ross štartuje za mnou, 18 minút za mnou, a keby ma chytil, bol by koniec. 11. etapa bola ťažká, ale zostal som sústredený, dostal som sa do cieľa a nestratil som príliš veľa času, takže som s tým naozaj spokojný a som naozaj šťastný za tím. Som šťastný za nás všetkých, celé dva týždne sme odviedli skvelú prácu. Myslím, že číslo 9 bude odteraz moje šťastné číslo.

“Nacho” Cornejo

Dokončil som ďalšiu Rely Dakar, ktorá bola horskou dráhou emócií, od vzrušenia z toho, že sa mi počas dvoch týždňov naozaj darí, a potom od včerajšieho problému. Ale také sú preteky a som šťastný za Rickyho, že vyhral, ​​aj za Adriena, že sa dostal na pódium. Myslím si, že sa nám ako tímu darilo naozaj dobre, vyhrali sme veľa etáp, veľa z nich sme otvorili a ukázali sme, že veľa tvrdej práce, ktorú sme odviedli, sa vyplatilo.

 

Adrien Van Beveren

Po posledných rokoch a ťažkostiach, ktoré som mal, pády, to všetko celkovo, byť na pódiu, konečne na pódiu Dakaru, to chutí naozaj dobre. Bojoval som až do konca. Skončili sme tretí, ale bojovali sme o víťazstvo. Sme k snu bližšie ako kedykoľvek predtým. Vystúpiť na pódium je krokom k môjmu snu o víťazstve

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov