Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bolt radí ako jazdiť na kolobežke v zime, je to správne?

Bolt prezentuje, že jazda na kolobežke je mimoriadne efektívny spôsob prepravy po meste, a to aj na jeseň a v zime. My si však myslíme, že jazda na elektrickej kolobežke je okrem toho aj poriadne nebezpečná.

Ja nevravím, že sa na kolobežkách, bicykloch, skútroch… v zime nedá jazdiť. Dá sa. Treba však vziať do úvahy poveternostné podmienky, zdôrazňuje to aj platforma Bolt.  Zelené kolobežky zostanú v uliciach aj v nasledujúcich mesiacoch, ale v prípade nepriaznivých podmienok bude prevádzka kolobežiek pozastavená a nebude možné si kolobežku požičať. Našťastie…

Na jazdu na bicykli či inom jednostopovom vozidle v zime je dobré sa vždy pripraviť vhodným oblečením. Aj keď teploty v týchto dňoch ešte málokde klesajú pod nulu, počasie sa dokáže zmeniť z hodiny na hodinu. V prvom rade je dôležité mať chránenú hlavu prilbou, v zime si pod ňu môžeme dať pod prilbu aj čiapku. Aby nám nemrzli ruky, je vhodné obliecť si aj rukavice. Keďže v zime sa skoršie stmieva, často býva hmla, mrholenie či sneženie, povinnou výbavou pre všetkých na dvoch kolesách by mali byť aj reflexné prvky. Na cestách momentálne nájdeme ešte mokré lístie z jesene, ale niekde už aj nasnežilo. Tieto faktory môžu predlžovať brzdnú dráhu a znižovať adhéziu a treba na ne myslieť najmä v zákrutách, čiže nebezpečenstvo vykydnutia sa je podstatne vyššie.

V zlých poveternostných podmienkach by preto aj skúsení jazdci na kolobežke mali zvážiť nastavenie aplikácie na režim pre začiatočníkov, ktorý zníži maximálnu rýchlosť na 15 km/h. Táto funkcia je len jednou z viacerých jedinečných bezpečnostných funkcií aplikácie Bolt, vrátane rozpoznania nebezpečnej jazdy dvoch osôb alebo prudkého brzdenia a šmyku. A v neposlednom rade je to aj test kognitívnych schopností, ktorý je potrebné absolvovať na vybraných miestach a vo vybraných denných alebo nočných hodinách, aby sa kolobežka odomkla.

Kolobežky Bolt sú k dispozícii v piatich slovenských mestách, konkrétne v Bratislave, Nitre, Trnave, Trenčíne a v Piešťanoch. V prípade nepriaznivého počasia budú kolobežky v uliciach z bezpečnostných dôvodov uzamknuté, aby sa predišlo prípadným zraneniam. Z určených parkovacích miest preto nezmiznú, len nebudú viditeľné v aplikácii, a preto si ich nebude možné požičať.

Celkovo trend zdieľania elektrických kolobežiek nie je taký pozitívny, ako sa prevádzkovatelia snažia prezentovať. Prakticky každý deň v hlavnej sezóne dochádza ku konfliktom s chodcami, cyklistami, vodičmi motorových vozidiel, a tiež nezavineným pádom prenajímateľov. Jazdu na elektrokolobežke v zimnom období, kedy je riziko negatívnej okolnosti vyššie, preto poriadne zvážte.

Zdroj: Bolt

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov