Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Hatchback alebo sedan? Slováci chcú kombi!

Jednotlivé typy karosérií odrážajú rôzne potreby. Niektorí vodiči uprednostňujú malé hatchbacky, zatiaľ čo iní siahajú po priestrannejších voľbách, ako sú kombi alebo SUV.

Prieskum, ktorý na Slovensku uskutočnila spoločnosť carVertical zaoberajúca sa analýzou automobilových dát ukázal, že Slováci uprednostňujú väčšie autá a majú menší záujem o hatchbacky a sedany.

Podiel kombíkov rastie

Najviac rozšíreným typom karosérie na Slovensku je kombi, na ktoré pripadá 41,6 % všetkých kontrol histórie vozidiel vykonaných spoločnosťou carVertical v roku 2023, pričom v roku 2022 tento podiel predstavoval 33 %.
Obľúbenosť hatchbackov zostala takmer na rovnakej úrovni 21,4 % v minulom roku, oproti 21,5 % pre tento rok.
Sedany sú na Slovensku tretím najobľúbenejším typom karosérie, ktorý vykazuje nárast zo 17,6 % v roku 2022 na 21 % v roku 2023.

Vozidlá typu kombi a hatchback sú na carVertical na Slovensku veľmi obľúbené, hoci na niektorých trhoch sú menej rozšírené. Oba tieto typy karosérií tvoria viac ako polovicu vozidiel preverených na platforme a to dokazuje, že Slováci vyhľadávajú praktické vozidlá.

Najmenej obľúbené sú kabriolety

Kabriolety patria medzi najmenej obľúbené typy karosérií s podielom len 0,9 % zo všetkých kontrol histórie. Ide však o mierny nárast oproti 0,7 % v predchádzajúcom roku. Menej záujemcov majú aj vozidlá typu pick-up, ich podiel klesol z 1,6 % v roku 2022 na 0,8 % v roku 2023. Popularita vozidiel SUV sa v porovnaní s minulým rokom znížila najviac, z 15,7 % v roku 2022 na 9,4 % v roku 2023.

Hlavným dôvodom, prečo vodiči od SUV odchádzajú, je pravdepodobne fakt, že nie sú praktické pre ľudí dochádzajúcich do práce vo meste. Väčšie autá s relatívne malým kufrom ľudia nechcú na každodenné jazdenie, preto pozorujeme vyšší záujem o vozidlá typu kombi.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov