Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Viete ako jazdiť v hustej hmle? Dodržujte týchto 5 zásad!

Aj pre vás je jazda v hustej hmle strašiakom? Poradíme ako na to.

S nástupom chladného jesenného počasia sa prebúdza aj nepríjemný spoločník na cestách – hmla. Pre mnohých vodičov je jazda v hmle výzvou, vyžaduje si mimoriadnu opatrnosť a schopnosť prispôsobiť sa náročným podmienkam. Tu sú základné rady, ako jazdiť bezpečnej aj počas hmly.

1. Prispôsobte svoju rýchlosť

Hustá hmla výrazne obmedzuje viditeľnosť, čo znamená, že reakčný čas vodičov sa predlžuje. Preto je dôležité upraviť rýchlosť jazdy a prispôsobiť sa aktuálnym podmienkam na ceste. Pomalšia jazda umožňuje lepšiu kontrolu nad vozidlom a zvyšuje šance na reakciu pri neočakávaných prekážkach.

2. Zapnite si stretávacie a hmlové svetlá

Väčšina moderných vozidiel je vybavená svetlami, ktoré sú určené na prekonávanie hmly. Tieto svetlá majú širší a nižší lúč, ktorý osvetľuje cestu bližšie k jej povrchu a minimalizuje odraz svetla od malých hmlových častíc. Ale pozor, hmlové svetlá zapínajte iba v prípade výrazne zníženej viditeľnosti, inak oslepujete ostatných vodičov.

3. Brzdite predvídavo 

Pri jazde v hmle je dôležité používať brzdy opatrne a predvídavo. Vyhnite sa náhlym brzdeniam, ktoré by mohli spôsobiť šmyk vozidla, alebo prekvapiť autá idúce za vami. Brzdenie motorom alebo prerušované brzdenie môže byť počas zníženej viditeľnosti efektívnejšie.

4. Dodržujte odstup:

Počas jazdy udržujte dostatočný odstup od vozidiel pred vami, aby ste mali dostatok času na prípadnú reakciu.

5. Obmedzte rušivé elementy

Počas jazdy v hmle sa snažte čo najviac venovať šoférovaniu a obmedzte všetky úkony, ktoré by vašu pozornosť obmedzovali. Máme na mysli nastavovanie klimatizácie cez dotykový displej, párovanie mobilného telefónu s autom a, ak je to možné, odložte aj telefónovanie cez handsfree.

Ježišku na križku, dajte si do poriadku svetlá

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov