Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda vyrobila už trojmiliónte SUV, spomeniete si na prvé SUV Škoda?

Škoda Auto oslavuje výrobu svojho trojmiliónteho SUV. Jubilejným vozidlom je čierna Škoda Kodiaq Sportline, ktorá zišla z výrobnej linky v závode v Kvasinách

Po tom, čo automobilka v roku 2009 prvýkrát vstúpila do segmentu SUV s modelom Škoda Yeti, sa tieto vozidlá rýchlo stali neoddeliteľnou súčasťou jej portfólia. V priebehu svojej úspešnej SUV ofenzívy uviedla Škoda na trh modely Kodiaq, Karoq, Kamiq a tiež Enyaq, svoj prvý plne elektrický SUV model založený na platforme MEB. Vďaka úspechu modelu Kushaq v Indii tvoria teraz vozidlá SUV takmer polovicu celosvetových dodávok značky Škoda.

Andreas Dick, člen predstavenstva spoločnosti Škoda Auto za oblasť výroby a logistiky, hovorí: “Tri milióny vyrobených SUV od roku 2009 sú fantastickým úspechom celého tímu. Tento výsledok podčiarkuje vývoj preferencií našich zákazníkov a našu flexibilitu pri uspokojovaní ich potrieb. Takmer 50 % vozidiel, ktoré dnes dodávame, tvoria modely SUV a naša misia je jasná: sme plne odhodlaní elektrifikovať náš rad SUV a prispôsobiť tomu naše výrobné zariadenia. Výzva prijatá!”

Modely Kamiq, Enyaq a Enyaq Coupé sa vyrábajú v závodoch Škoda Auto v Českej republike v Mladej Boleslavi, zatiaľ čo modely Karoq a Kodiaq schádzajú z výrobnej linky v Kvasinách. Automobilka okrem toho vyrába modely SUV aj v Číne, Indii, na Ukrajine a na Slovensku.

Yeti: prvý model SUV značky Škoda

V roku 2009 uviedla Škoda Auto na trh svoj vtedajší piaty modelový rad – Yeti. Prvé SUV českej automobilky bol kompaktný automobil, ktorý sa vyznačoval typickými znakmi tejto kategórie, ako je zvýšená poloha sedenia a priestrannosť, doplnená o Simply Clever prvky ako napríklad zadné sedadlá VarioFlex.

S viac ako 684 000 vyrobenými kusmi sa výroba modelu Yeti skončila v roku 2018. Jeho úspech položil základy rozsiahlej ofenzívy značky Škoda v segmente SUV.

Kodiaq: priekopník ofenzívy SUV a predzvesť novej generácie

Kodiaq mal svetovú premiéru v septembri 2016 a Kodiaq RS, predstavený na jeseň 2018, bol prvým SUV z rodiny športových vozidiel Škoda RS. Doteraz bolo vyrobených viac ako 841 000 kusov najväčšieho SUV značky Škoda. V najbližších týždňoch má automobilka predstaviť druhú generáciu tohto modelu, ktorá bude zahŕňať plug-in hybridný variant s elektrickým dojazdom viac ako 100 km.

Škoda Karoq: ofenzíva SUV naberá na obrátkach

Škoda Auto predstavila svoj druhý model v kategórii SUV v roku 2017, kompaktný Karoq. Tento automobil sa rýchlo stal základným kameňom súčasného portfólia značky Škoda a vyrobilo sa z neho viac ako 705 000 kusov. Do roku 2021 bol model Karoq dostupný v 60 krajinách a v celkovom počte dodávok sa umiestnil na treťom mieste za najpredávanejšou Octaviou a mestským SUV Kamiq. Aktualizovaná verzia modelového radu, ktorú automobilka predstavila v roku 2022, prináša prepracovanejší dizajnový jazyk a udržateľné materiály.

Kamiq: Vstup do segmentu mestských SUV

S modelom Kamiq rozšírila Škoda Auto svoju ponuku v rýchlo rastúcom segmente mestských SUV. Od uvedenia na trh v roku 2019 zišlo z výrobnej linky viac ako 537 000 kusov modelu Kamiq, vrátane modelu Kamiq GT v Číne. Vďaka tomuto úspechu sa model stal najpredávanejším SUV značky Škoda v rokoch 2021 a 2022. V auguste tohto roku Škoda predstavila modernizovaný model Kamiq, ktorý prichádza s inováciami v oblasti dizajnu, bezpečnosti a konektivity.

Enyaq a Enyaq Coupé: Vstup do éry elektromobility s SUV

V septembri 2020 uviedla Škoda Auto na trh Enyaq – svoj prvý sériový model založený na platforme MEB (Modular Electric Drive Matrix) koncernu Volkswagen. Škoda Enyaq je kľúčovým míľnikom v stratégii automobilky v oblasti e-mobility. V januári 2022 Škoda Auto predstavila model Enyaq Coupé, ktorý sa môže pochváliť emotívnym dizajnom, športovými líniami a veľkorysým priestorom. Z výrobnej linky v mladoboleslavskom závode doteraz zišlo viac ako 166 000 vozidiel Enyaq a Enyaq Coupé.

Kushaq: Vyrobený v Indii pre Indiu

Model Kushaq, uvedený na trh v roku 2021, je prvým modelom, ktorý sa vyrába lokálne v Indii. S takmer 64 000 vyrobenými kusmi od svojho uvedenia na trh model Kushaq zdôrazňuje záväzok spoločnosti Škoda voči indickému trhu. S využitím existujúcich synergií pre dynamicky rastúce trhy budú prvé automobily Kushaq zo závodu v Pune vyvážané do Vietnamu ako vozidlá CKD (Completely Knocked Down), kde sa budú finálne montovať od druhej polovice roka 2024.

Trekka: predchodca SUV značky Škoda

Model Trekka, predstavený v roku 1966, je predchodcom dnešných modelov SUV značky Škoda. Bol vyvinutý v spolupráci s miestnym importérom značky Škoda a ďalšími novozélandskými spoločnosťami. Vyznačuje sa tým, že je prvým vozidlom, ktoré bolo kompletne navrhnuté a vyrobené na Novom Zélande. Technické súpravy pozostávajúce okrem iného z motorov a prevodoviek boli na konečnú montáž na Nový Zéland dodané zo závodu v Mladej Boleslavi. Do roku 1972 vyrobil závod v Otahuhu na Novom Zélande takmer 3 000 týchto vozidiel.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov