Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bicykel vs auto – Aké šance máte na bicykli?

Stret cyklistu s autom je vždy nerovný boj. Trnavský samosprávny kraj ako prvý na Slovensku zorganizoval test, ktorý načrtáva aké by ste mali šance na prežitie na bicykli.

Crash test poukázal na priamu úmernosť medzi rýchlosťou auta a rizikom usmrtenia cyklistu, a teda na to, aké dôležité je dodržiavať rýchlosť jazdy, odstup od cyklistu pri jeho predchádzaní, dávať znamenia o zmene smeru pri predchádzaní cyklistu, ale aj to, aké je dôležité venovať pozornosť premávke a vedeniu vozidla, nie mobilu. A to isté platí, samozrejme, aj na strane cyklistov. Veľká časť zodpovednosti za to, či sa vrátia domov alebo nie, je aj na ich pleciach.

Zrážku auta s cyklistom simuloval organizátor pri dvoch rôznych rýchlostiach auta, a to pri 30 a 50 km/h. Z výsledkov jednoznačne vyplýva, že s rastúcou rýchlosťou vozidla výrazne vzrastá riziko usmrtenia chodcov a cyklistov. Riziko usmrtenia je takmer päťkrát vyššie pri kolízii auta s chodcom pri rýchlosti 50 km/h v porovnaní s rovnakou zrážkou pri rýchlosti 30 km/h. S nižšou rýchlosťou auta klesá aj reakčný čas vodiča i brzdná dráha. Ak reakčný čas predstavuje jednu sekundu, celková brzdná dráha auta je pri rýchlosti 30 km/h o polovicu kratšia ako pri rýchlosti 50 km/h.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov