Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Top5 – Filmové legendy

Chceli, alebo aspoň obdivovali, sme ich všetci. Na niektoré autá by sme bez ich účinkovania vo filme zrejme už aj zabudli, no dnes sú práve vďaka filmu nesmrteľné.

Nie je žiadnym tajomstvom, že ľudia po celom svete milujú filmové hviezdy a chcú sa na ne čo najviac podobať. Podľa hercov či herečiek si nechávajú robiť účesy, kupujú si rovnaké šaty alebo hovoria rovnakým slovníkom. A nielen to, pre niektorých je životným snom jazdiť na autách, aké obdivovali na filmovom plátne. V niektorých prípadoch ostane už navždy len pri snoch, no existuje zopár filmových automobilových legiend, ktoré môžete mať aj vo svojej garáži. Vybrali sme päť najznámejších áut, ktoré za svoju slávu vďačia rekvizitárom či šikovným filmovým marketérom.

DeLorean DMC-12

Písal sa rok 1985, keď sa Michael J. Fox v postave sedemnásťročného študenta vo filme Návrat do budúcnosti spriatelil s excentrickým vedcom Dr. Brownom. Diváci v kinách práve v tomto roku prvý raz videli stroj času zabudovaný do športového auta značky DeLorean. Hlavný hrdina za volantom auta cestoval v čase a vďaka tomu dokázal zmeniť svoj  osud. Zaujímavý dej filmu si už mladšie ročníky ani nepamätajú, no DeLorean poznáme vďaka tomuto filmu všetci.

 Pontiac Firebird

Opäť sa vrátime do 80. rokov minulého storočia a opäť do Ameriky. Tentoraz však svet filmov vystriedame za svet seriálov. Pontiac Firebird totiž práve vďaka seriálu Knight Rider poznajú všetky vekové kategórie chlapcov (a určite aj dievčat) po celom svete. K.I.T.T. dokáže neuveriteľné veci, okrem iného aj rozprávať. Šoféruje ho David Hasselhoff v roli Michaela Knighta a spolu bojujú proti zločinu.

Mini Mark III

Kto by nepoznal klasické Mini Mark III, ktoré sa vďaka svojej sláve dostalo až do historickej zbierky múzea BMW Group Classic? Prešlo už viac než 30 rokov od chvíle, keď si za volant Mini prvý raz sadla komická filmová postava Mr. Bean v podaní herca a automobilového nadšenca Rowana Atkinsona. Zaujímavosťou pritom je, že televízne Mini bolo vyrobené už v roku 1974. Spomínate si napríklad na to, ako ho pán Fazuľka zamykal? Visiacim zámkom!

Peugeot 406

Ďalšia automobilová legenda zo sveta filmov pochádza z Francúzska. Peugeot 406 zohral zásadnú úlohu v komédii Luca Bessona o fanatickom taxikárovi z Marseille Danielovi a jeho priateľovi policajtovi Emilienovi. Film vznikol v roku 1998 a okrem Peugeotu 406 sa v ňom objavil aj gang zlodejov, ktorí jazdili na Mercedesoch W124. Vďaka rýchlej jazde na upravenom Peugeote a skvelým vodičským zručnostiam Daniela sa gang nakoniec podarilo dolapiť.

Velorex

Pri výbere filmových automobilových legiend nemôžeme obísť ani domácu produkciu. Pamätáte si ešte na Jozefa Abraháma a jeho postavu Dalibora Vránu vo filme Vrchní, prchni!? Ak áno, určite si spomeniete na čom najznámejší falošný čašník jazdil. Správne, bol to trojkolesový Velorex s motorom Jawa, ktorý bol v skutočnosti primárne určený pre telesne postihnutých ľudí. Film vznikol v roku 1980.

TOP 5: Dizajnérske prešľapy (najškaredšie autá)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov