Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Zatemňovací pás na čelnom skle? Skôr či neskôr ho dáte dole!

Máte na čelnom skle zatemňovací pás? Skôr alebo neskôr ho budete musieť zlepiť.

Nie je to tak dávno, čo sme v našej pravidelnej rubrike listáreň riešili problematiku zatemňovacieho pásu na čelnom skle. Legislatíva ja stále platná. Takže si ju môžeme zopakovať.

Zatemňovací pás na čelné sklo v teoretickej rovine podľa legislatívy môžete mať, ale môže byť maximálne 100 mm od hornej hrany skla pri streche po celej jeho šírke. Navyše treba dať pozor na priepustnosť. Nepriepustné vonkajšie široké nálepky sú zakázané. Priepustnosť svetla je nastavená nasledovne: ochrana proti oslneniu s plynulým prechodom zo 75 % na najmenej 40 % priepustnosti svetla vrátane skla alebo bez plynulého prechodu najmenej 50 % priepustnosti svetla vrátane skla. Tiež treba dať veľký pozor na to, aby fólia nepohlcovala farby, konkrétne semaforov, inak by vám totiž na STK vozidlo vyhodnotili ako technicky nespôsobilé na prevádzku po pozemných komunikáciách.

Listáreň: Zatemňovací pás na čelnom skle

Toľko je teória, čo prax?

Lenže je tu ešte jedna zásadná vec, o ktorej sa  doteraz nikto nezmienil. Prečo má zatemňovací pás na čelnom skle jeden veľký problém?  Ani jeden typ fólii nemá na Slovensku schvaľovací certifikát na použitie na čelnom skle. Všetky sú schválené len na použitie na zadných sklách.

Majstri lepiči vám teda nalepia čo budete chcieť, ale certifikát ani schválenie vám k tomu nedajú. Potom, keď stretnete policajta, čo sa v problematike orientuje, môžete veľmi rýchlo prísť o osvedčenie, či značky a zarobiť si tak na nie malý problém.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov