Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Táto nádherná Alfa Romeo absolvovala Mille Miglia 2023

Pričuchnúť si k atmosfére pretekov Mille Miglia sme mali možnosť aj my.

Legendárne vytrvalostné preteky na otvorených cestách fascinujú dodnes a dôkazom toho je aj nádherná modrá Alfa, ktorá zdobila pešiu zónu v centre Bratislavy pred klenotníctvom Sheron. Kombinácia šperkov a automobilových pretekov je logicvká. Jediným skutočným mužským šperkom sú hodinky a spomínaná sieť je oficiálnym distribútorom hodiniek Chopard, ktoré sú už roky generálnym sponzorom podujatia. Každý fanúšik nádhernej mechaniky si tak môže dopriať kus histórie a samozrejme svoje peniaze investovať aj do hodiniek. Mechanické hodinky svoju hodnotu nestrácajú a môžete ich pokojne považovať aj za investíciu. A práve tieto modely sme mohli popri krásne zreštaurovanom modeli Alfa Romeo Giulietta Sprint GT z roku 1956 obdivovať aj my.

 

Nakloníte sa dovnútra a pocítite vôňu benzínu. Takú, akú už dnes inak nepocítite a takú, ktorá bola pre mnohých návyková. Podobne ako aj pre Franza Steinbachera z Mistelbachu v Rakúsku, ktorý sa pretekov pravidelne zúčastňuje. Tento kus kúpil pred rokom na aukcii v Miláne, zrenovoval lak a vydal sa na preteky Mille Miglia 2023. Úspešne ich absolvoval ako 78-ročný (ja chcem mať takýto dôchodok) a zrejme sa zúčastní aj budúci rok.

Pozor! Nie je to krasojazdy, veterány majú limit na dojazd do cieľa a nechýbajú ani jednotlivé prejazdové a kontrolné body, ktoré musí každá posádka (vodič a navigátor) absolvovať. Je to však nádherná niekoľkodňová akcia, ktorá pripomína legendárne a aj treba povedať že krvavé preteky, ktoré sa v roku 1957 prestali jazdiť kvôli smrteľnej nehode Alfonsa de Portaga, ktorý na svojom Ferrari 335 S havaroval a zabil nielen seba a navigátora Edmunda Nelsona a zároveň aj deväť divákov, z ktorých bolo päť detí. Dôvodom havárie bola prasknutá pneumatika vo vysokej rýchlosti.

A prečo sa tieto legendárne preteky spájajú práve z hodinkami? Dôvod je prozaický – jazdilo sa na čas, takže každá posádka mala pridelený čas odjazdu a podľa času príjazdu sa vyratúval čas pretekov. Ide o sekundy, minúty, hodiny. A tie treba merať presne. Najlepšie mechanicky. A ako sa volá model, ktorý si od Chopardu môžete kúpiť? Predsa Choperd Mille Miglia Classic Chronograph 42 mm, hoci na výber máte množstvo modelov tejto značky s rôznymi edíciami, takže ak chcete svoj veterán skombinovať s hodinkami – máme pre vás tip.

 

Foto: Mišovič

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov