Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Keď sekunda stojí ľudský život

Mercedes-Benz je dlhoročným, uznávaným a spoľahlivým partnerom záchrannej služby. To sa ukázalo aj na európskom veľtrhu záchranárstva a mobility RETTmobil.

Veľtržný stánok bol vytvorený pod mottom „Internacionalizácia“ a poukázal na to, že značka Mercedes-Benz spolupracuje nielen s hasičskými a záchrannými zbormi v Nemecku, ale v rastúcej miere aj v celej Európe.

Táto spolupráca sa týka tak základných vozidiel, ako aj spolupráce s príslušnými výrobcami nadstavieb. Tí nielenže prinášajú vhodné riešenia karosérií, ale súčasne musia zohľadňovať aj rozdielne normy záchranných služieb v jednotlivých krajinách. V stánku boli tri exponáty: záchranka Sprinter so skriňovou nadstavbou, eVito Tourer ako pohotovostné vozidlo lekárskej záchrannej služby a napokon veľtržná premiéra, ktorou bol eCitan ako koncepčné vozidlo so zástavbou pre záchranné služby.

Mercedes-Benz Sprinter ako záchranné vozidlo

Vozidlo vychádza z 5-tonového šasi Sprinter so skriňovou nadstavbou. Sprinter je vybavený štvorvalcovým dieselovým motorom s výkonom 140 kW, ktorý spĺňa aktuálnu emisnú normu Euro VI, má náhon na zadné kolesá, ako aj automatickú prevodovku 9G-TRONIC s meničom krútiaceho momentu. Asistenčná a bezpečnostná technika vozidla zahŕňa asistenta jazdy pri bočnom vetre, asistenta udržiavania v jazdnom pruhu, asistenta osvetlenia vozidla alebo aktívneho asistenta brzdenia. Komfort vodiča zvyšujú okrem iného tempomat, ako aj komfortné sedadlá vodiča a spolujazdca s bedrovou opierkou. Volant na pravej strane naznačuje, že toto vozidlo po skončení výstavy poputuje k zákazníkovi v Škótsku, čo je ďalšia indícia rastúceho významu európskeho trhu.

Skriňová nadstavba je perfektne vybavená pre pacientov, ako aj pre zdravotníckych záchranárov. Interiér ponúka dostatok priestoru na urgentné ošetrenie, zdravotnícke vybavenie je umiestnené priestorovo úsporne a funkčne a osvetlenie interiéru využívajúce výlučne technológiu LED vytvára nielen ideálne osvetlené pracovné prostredie, ale je aj energeticky veľmi úsporné. Novonavrhnuté zdvíhacie zariadenie pre pacientov má nosnosť 500 kg a uľahčuje ergonomické nakladanie a vykladanie nosidiel.

Mercedes-Benz eVito Tourer ako pohotovostné vozidlo

Model eVito Tourer od značky Mercedes-Benz ponúka prvky výbavy, ktoré sú potrebné na splnenie požiadaviek na pohotovostné vozidlo lekárskej záchrannej služby. Vozidlo vystavené na veľtrhu má vysokoúčinný elektromotor, ktorý dosahuje výkon 150 kW (204 k) pri krútiacom momente 345 Nm. Dojazd max. 370 kilometrov umožňuje dostatočný akčný rádius na núdzové výjazdy.

Ak je k dispozícii voliteľný maximálny nabíjací výkon 110 kW ,nabitie modelu eVito Tourer na 80 % trvá vďaka funkcii rýchleho nabíjania približne 45 minút. Vozidlo bolo okrem iného vybavené aj zadnou skrinkou na uloženie zdravotníckeho vybavenia a nástrojov, pracoviskom pre lekára záchrannej služby, skrinkou za spolujazdcom na resuscitačné pomôcky v podlahe, ako aj bočnou skrinkou pri stĺpiku C s temperovacím a chladiacim priečinkom.

Mercedes-Benz eCitan pre hasičský zbor a záchranné služby

Trojicu vozidiel Mercedes-Benz na veľtrhu RETTmobil doplnila veľtržná premiéra vozidla eCitan, ktorá bude slúžiť ako logistické vozidlo na záchranárske využitie. Na tento účel vozidlo získalo nielen vnútornú zástavbu – okrem iného s výsuvom na veľké zaťaženie – ale aj fólie v dvoch farbách. Na jednej strane sa eCitan ukazuje v červenožltej farbe ako hasičské vozidlo, na druhej strane v žltooranžovej farbe na použitie v záchranných službách.

Model eCitan, ktorý je už dostupný, je k dispozícii ako skriňové vozidlo v dvoch dĺžkach 4 498 mm a 4 922 mm. Dojazd podľa WLTP sa v závislosti od typu pohybuje od 280 do 284 kilometrov. Vďaka tomu je vhodný na mnohé prípady využitia v záchranárstve. Na rýchlonabíjacích staniciach sa akumulátor s kapacitou 45 kWh pomocou inštalovanej jednosmernej nabíjačky s výkonom 80 kW v priebehu 38 minút nabije z 10 na 80 percent. Veľká výhoda: ložný objem a prípustné zaťaženie sú porovnateľné s modelmi Citan s konvenčným pohonom. V prípade kompaktného skriňového vozidla sú to hodnoty 2,9 kubického metra a až 544 kilogramov, v prípade dlhej verzie 3,7 kubického metra a až 722 kilogramov.

Mercedes-Benz Sprinter 314 CDI Speed Delivery – 17 minút

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov