Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mitsubishi Colt – Staronový hráč na trhu je konečne tu

Spoločnosť Mitsubishi Motors Europe odhaľuje druhú fázu európskych modelových noviniek pre rok 2023, tentoraz v podobe úplne nového modelu COLT v nadväznosti na marcové uvedenie novej generácie ASX.

Na mesto zameraný vonkajší dizajn úplne nového COLTu je možné ešte vylepšiť v závislosti od stupňa výbavy*: INFORM, INVITE, INTENSE a INSTYLE. Prostredníctvom jednoducho postavenej ponuky výbav je možné decentne zmeniť výsledný vonkajší charakter vozidla, napríklad pomocou rôznych farieb vonkajších prvkov  (zrkadiel, bočných líšt, spojlera a ochranného krytu nárazníka), resp. prevedenie kolies (15″ oceľové kolesá a 16 alebo 17″ zliatinové kolesá).

Pre všetky výbavové línie úplne nového COLTu je k dispozícii bohatá ponuka prvkov príslušenstva, aby si každý zákazník mohol svoje vozidlo upraviť podľa vlastných potrieb – napríklad vyklápacie ťažné zariadenie, strešný box alebo obojstranná rohož batožinového priestoru. V dlhom zozname prvkov príslušenstva si vyberie skutočne každý.

Pohony

Základnou motorizáciou je moderný benzínový trojvalec 1,0 s výkonom 65 koní, spolupracujúci s päťstupňovou manuálnou prevodovkou. Pre záujemcov o dynamickejšie zvezenie je k dispozícii preplňovaný benzínový trojvalec 1,0 s výkonom 90 koní so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou.

A pre svet, kde sa jazdné schopnosti merajú efektívnejšou prevádzkou a nižšími výfukovými emisiami, si úplne nový COLT pre európsky trh pripravil elektrifikovaný plne hybridný pohon (HEV): ten kombinuje benzínový štvorvalec 1,6 v spojení s prepracovanou automatickou prevodovkou (podporujúcou rôzne režimy) . Maximálny systémový výkon v tomto prípade činí 145 koní.

Súčasťou hybridného systému je 36kW elektromotor, vysokonapäťový štartér/generátor energie a batéria s kapacitou 1,2 kWh na podporu spaľovacieho motora vrátane schopnosti rekuperovať brzdnú energiu v prospech nižšej spotreby. Hybridný systém bude vo svojom živle predovšetkým v meste, kde sa vozidlo môže až 80% času pohybovať v elektrickom režime (EV).

K ešte vyššej miere kontroly nad dynamikou a jazdným správaním úplne nového COLTu prispieva systém Multi-Sense, ovládaný cez rozhranie SDA a umožňujúci vodičovi meniť jazdné režimy, reakcie riadenia a hnacej sústavy podľa momentálnych potrieb a prianí. 

Digitalizácia a konektivita

Kľúčová je predovšetkým bezpečnosť vrátane štandardnej funkcie eCall, avšak konektivita úplne nového COLTu ide oveľa ďalej, napríklad v podobe technológií Apple CarPlay® a Android Auto™ na prepojenie používateľovho digitálneho prostredia s kabínou vozidla. Na ovládanie slúži multidotykový displej s kapacitnou väzbou (o veľkosti 7″ alebo 9,3″) – alebo technológia hlasového ovládania, ktorá je v stále vyššej obľube v súvislosti so všadeprítomnými digitálnymi asistentmi.

Systémy palubného infotainmentu ďalej podporujú bezdrôtové nabíjanie mobilných zariadení a zahŕňajú dva USB porty. Na prianie je k dispozícii audiosystém BOSE® Premium pre prekreslenejší zvuk v kabíne.

Systém ozvučenia BOSE® Premium bol navrhnutý tak, aby zaistil precízne podanie zvuku prostredníctvom deviatich reproduktorov vrátane nového otvoreného subwoofera typu FAS (Fresh Air Subwoofer). Pri konštrukcii ozvučenia FAS nie je nutné používať tradičné puzdro subwoofera, pretože hlboké basy sa do kabíny prenášajú patentovaným systémom kanálov začlenených do konštrukcie vozidla po pravej strane batožinového priestoru.

Mitsubishi ASX – Nová generácia prináša štýl a solídnosť

Kvalitu zvuku ďalej vylepšuje sedem kanálov užívateľského nastavenia ekvalizéra, funkcia kompenzácie podľa rýchlosti jazdy a funkcia vylepšovania harmonických kmitočtov motora.

Z pohľadu vodiča je dôležité, aby všetky dôležité informácie boli sprostredkované v čo najčitateľnejšej forme. Úplne nový COLT môže byť vybavený digitálnym prístrojovým štítom (o veľkosti 7 alebo 10″), zobrazujúcim rad kľúčových údajov vrátane možnosti individuálneho nastavenia podľa vlastného vkusu.

Pomocou technológie Multi-Sense pre úplne nový COLT je možné upravovať prostredie v interiéri, napríklad voľbou farby dekoračného osvetlenia kabíny alebo podoby prístrojového štítu.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov