Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VESPA dnes oslavuje svoje 77. narodeniny!

V nedeľu 23. apríla si ikonická talianska značka Vespa pripomína svoje 77. narodeniny. Značka, ktorá predstavuje jeden z najznámejších a najrozšírenejších skútrov na svete, bola založená v roku 1946 a odvtedy sa stala synonymom pre mladosť, slobodu a štýl.

Dnešná legenda sa zrodila z núdze tesne po druhej svetovej vojne z pera leteckého konštruktéra Corradina D’Ascania, ktorý spojil kreativitu a mechanické inžinierstvo do funkčného, ​​aerodynamického a jednoduchého vozidla. Vespa bola originálnym, užitočným a krásnym produktom, ktorý si okamžite získal srdce verejnosti.

Keď Enrico Piaggio, syn zakladateľa spoločnosti Piaggio Group, pozoroval ladné línie prvého prototypu skútra a počúval bzukot jeho motora s objemom 98 cm3, nemohol si pomôcť a zvolal: „Sembra una vespa!“ alebo „Vyzerá ako osa!“. Táto veta začala revolúciu, ktorá obletela celý svet a stala sa základom niekoľkých kultových reklamných kampaní.

Prvé modely Vespa boli predstavené odborníkom aj verejnosti v roku 1946 a vďaka svojmu elegantnému dizajnu a praktickosti si okamžite získali srdcia zákazníkov. Vespa sa čoskoro stala populárnym dopravným prostriedkom v povojnovom Taliansku a postupne sa rozšírila do zvyšku sveta.

Počas 50. a 60. rokov 20. storočia sa Vespa stala celosvetovým fenoménom, keď prenikla na trhy mnohých krajín a získala si značnú popularitu medzi mladými ľuďmi. Vespa sa stala nielen prostriedkom prepravy, ale aj symbolom slobody, nezávislosti a módy.

Vespa zaznamenala aj úspech v kinematografii a jej skútre sa objavili v slávnych filmoch ako “Prázdniny v Ríme” s Audrey Hepburnovou a Gregory Peckom či “La Dolce Vita” (Sladký život) od režiséra Federica Felliniho.

V súčasnosti Vespa ponúka širokú škálu modelov, ktoré pokračujú v tradícii dizajnu a kvality. Taliansky výrobca však nezabúda ani na ekologické aspekty a ponúka aj elektrický skúter Vespa Elettrica, ktorá kombinuje tradičný dizajn s ekologickým pohonom a nulovými lokálnymi emisiami.

Okrem inovácií v oblasti pohonu sa Vespa venuje aj rozvoju moderných technológií, ktoré zlepšujú komfort a bezpečnosť vodiča. Nová Vespa GTS je tak vybavená novým pokročilým zavesením a odpružením predného kolesa, prepracovaným sedlom, či bezkľúčovým systémom, ktorý nahrádza klasické zapaľovanie.

Na Slovensku a v Českej republike fungujú silné komunity majiteľov skútrov Vespa, ktorí pravidelne organizujú rôzne akcie a zrazy. Priaznivci skútrov Vespa budú môcť osláviť narodeniny značky od 23. do 25. júna na kultovom zraze PragoVespa 2023.

Jednotlivé modely z rodiny skútrov Vespa si zákazníci môžu vyskúšať u 6 autorizovaných predajcov na Slovensku. Ich zoznam nájdete na www.vespa.com

Vespa GTS 300 (2023) nie je iba o emóciach, či dizajne. Zmien je oveľa viac

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov