Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Denné svietenie skutočne predchádza nehodám, tvrdia vedci

Najnovší výskum uskutočnený v Austrálii ukazuje, že autá vybavené dennými svetlami majú štatisticky menej nehôd. Rozdiel je naozaj markantný.

Najnovší výskum z Austrálie ukazuje, že autá vybavené dennými svetlami majú štatisticky menej dopravných nehôd. Rozdiel je naozaj markantný. Svetlá pre denné svietenie (DRL) sú alternatívou k stretávacím svetlám a už niekoľko rokov sa štandardne montujú do nových automobilov v mnohých regiónoch sveta vrátane Európy. Ich použitie je však povolené len za dobrých poveternostných podmienok a za prítomnosti slnečného žiarenia. Je teda ich prítomnosť taká dôležitá? Najnovší výskum ukazuje, že áno. Výskumné centrum nehôd Monash University v Melbourne zverejnilo výskum, ktorý vrhá nové svetlo  na zmysel svetiel pre denné svietenie v kontexte zvyšovania bezpečnosti na cestách. Je to dôležité, pretože na niektorých miestach vo svete sa svetlá DRL stále považujú za voliteľnú výbavu. To by sa však podľa odborníkov malo zmeniť.

Podľa portálu Motor1 analýza údajov o nehodách v Austrálii v rokoch 2010 až 2017 ukázala, že autá vybavené dennými svetlami mali o 8,8 % nižšie riziko, že sa stanú účastníkmi nehody , čo odborníci pripravujúci záverečnú správu označili za „vysoký štatistický význam”.

Kým na plnom slnku sa riziko nehody znížilo o 7,6 percenta, čo nemusí byť také pôsobivé, pri východe alebo západe slnka bol tento faktor až 20,3 percenta . Za zmienku stojí, že sa počítalo s kolíziami, ku ktorým došlo v rýchlosti pod 75 km/h.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov