Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Taliansko nezakáže spaľovaky, majú silný argument

Taliansko varovalo Európsku komisiu (EK), že plán na ukončenie predaja áut so spaľovacími motormi do roku 2035 podporí len pod podmienkou, že sa budú ďalej smieť predávať autá na biopalivá.

Európska únia sa snaží odblokovať riešenie svojho zámeru na zníženie emisií CO2 z automobilov, na poslednú chvíľu sa totiž proti plánu postavilo Nemecko. Súčasný plán sa nepáči ani niektorým ďalším krajinám vrátane Českej republiky.

Taliansko a Nemecko už spoločne komisiu požiadali, aby povolilo predaj nových automobilov so spaľovacím motorom po roku 2035, pokiaľ budú jazdiť výhradne na uhlíkovo neutrálne syntetické palivá, niekedy označované ako e-palivá. To by mohlo podporiť výrobcov automobilov a dielov so spaľovacím motorom. Medzi členské krajiny Európskej únie, ktoré pre autá na syntetické palivá presadzujú výnimku zo zákazu predaja nových osobných vozidiel so spaľovacími motormi po roku 2035, patrí aj Poľsko a Česká republika. Tá pritom zákaz vlani sama dojednala, a to za českého predsedníctva EÚ.

Taliansko v liste komisii z tohto týždňa novo uviedlo, že výnimka sa musí vzťahovať aj na biopalivá – teda palivá získané z biomasy, ako sú rastliny.

“Taliansko by neprijalo príliš obmedzený výklad komisie ohľadom ‘neutrálnych palív’ z hľadiska CO2′, ktorý zahŕňa iba e-palivá a nie biopalivá,” uviedli traja talianski ministri v liste, ktorý má podľa Reuters dátum 21. marca. Hovorca talianskeho ministerstva dopravy dnes povedal, že Rím na list zatiaľ nedostal odpoveď.

Brusel teraz rokuje s Nemeckom, aby sa pokúsil spor vyriešiť. Niektorí úradníci dúfajú, že sa dohodnú pred štvrtkovým summitom lídrov EÚ. Na návrh komisie, že po roku 2035 bude možné predávať nové osobné autá so spaľovacími motormi v prípade, že budú využívať uhlíkovo neutrálne palivá, v utorok poukázala agentúra Reuters. Podľa nej sa v ňom biopalivá za uhlíkovo neutrálne palivá nepovažujú.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov