Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nový Citroën C4 X: Francúzska alternatíva

Novinky C4 X a ë-C4 X kombinujú eleganciu fastbacku, moderný vzhľad SUV a príťažlivosť 4-dverového kupé.

Citroën odhaľuje modely C4 X a ë-C4 X Electric s jedinečne štýlovým konceptom navrhnutým pre
zákazníkov, ktorí na trhu s automobilmi strednej triedy hľadajú atraktívnu alternatívu k ponuke
hatchbacku a SUV.

JEDINEČNÝ A VÝRAZNÝ CHARAKTER

Nové modely C4 X a ë-C4 X nespochybniteľne patria do najnovšej generácie rodiny vozidiel Citroën a ponúkajú štýl a koncepciu, ktorá vyniká. Zákazníkom, ktorí hľadajú štýlovú alternatívu k nespočetnému množstvu hatchbackov a SUV, ktoré sú už k dispozícii, ponúkajú niečo nové, svieže a jedinečné.

Pri pohľade zboku dynamická línia strechy elegantne prechádza od hornej časti čelného skla k hornému panelu dverí batožinového priestoru a vytvára dobre ukotvenú siluetu fastbacku, ktorá je na hony vzdialená od trochu neohrabaného vzhľadu často vyšších crossoverov, zatiaľ čo zadný previs šikovne zakrýva dĺžku potrebnú na umiestnenie objemného 510-litrového kufra. Aerodynamika je optimalizovaná vďaka rýchlej a čistej línii strechy karosérie, výsledkom čoho je nízky koeficient odporu vzduchu, z čoho profituje aj dojazd a spotreba paliva: ë-C4 X Electric tak podľa cyklu WLTP dôjde do vzdialenosti 360 km.

KONEKTIVITA NOVEJ GENERÁCIE

Nové modely ë-C4 X a C4 X využívajú rozhranie informačno-zábavného systému novej generácie automobilky Citroën, ktoré sa prvýkrát predstavilo na nedávno predstavenom modeli Citroën C5 X. Toto nové vysoko intuitívne rozhranie využíva 10-palcovú HD obrazovku a zákazníci si ho môžu plne prispôsobiť pomocou systému widgetov. Miniaplikácie, ktoré sú populárne medzi smartfónmi a tabletmi s dotykovou obrazovkou, poskytujú rýchly spôsob zobrazenia aplikácií a obsahu na dotykovej obrazovke vozidla.

Nové rozhranie obsahuje aj prirodzené rozpoznávanie hlasu, digitálneho asistenta, ktorého môžu
pasažieri aktivovať príkazom „Hello, Citroën“, a ktorý rozumie tomu, čo hovoria, odpovedá na ich
otázky a vykonáva ich hlasové príkazy. Tento systém je schopný porozumieť 20 jazykom, poskytuje
vizuálnu spätnú väzbu a reaguje na mnohé príkazy pre systémy vo vozidle, ako sú klimatizácia,
audio, médiá, telefón a online hlasové služby.

KOMFORT, RAFINOVANOSŤ A PRIESTOR

Program Citroën Advanced Comfort: Keď vodiči a pasažieri nastúpia do nových modelov Citroën ë-C4 X a C4 X, môžu očakávať bezstresový a upokojujúci zážitok z maximálneho pohodlia vďaka programu Citroën Advanced
Comfort, starostlivému a racionálnemu prístupu zameranému na poskytnutie čo najlepšieho pocitu pohody pre všetkých obyvateľov. Zahŕňa všetky aspekty automobilového zážitku, počnúc jazdným komfortom, ktorý uľahčuje život za volantom, cez pohodlie pri cestovaní na uľahčenie prístupu do priestoru a úložných priestorov až po komfort používania, čo umožňuje využívať technológie a funkcie vozidla jednoduchým a intuitívnym spôsobom, pričom sa nezabúda na pohodlie mysle, ktorého cieľom je vytvoriť pokojnú a uvoľnenú atmosféru.

Sedadlá Advanced Comfort: Exkluzívny prvok značky, dopĺňajú v modeloch C4 X a ë-C4 X program Citroën Advanced Comfort. Široké a príjemné, vybavené špeciálnou 15 mm vystuženou penou, poskytujú jedinečnú kombináciu vizuálneho pohodlia, podpory tela a dynamiky. Cestujúci sa budú cítiť, akoby sedeli v útulnom kresle, dobre sediaci na mieste a izolovaní od hluku a nerovností na ceste. Pena s vysokou hustotou v strede sedadiel zaisťuje optimálny komfort najmä na dlhých cestách, ktorý si zachováva v priebehu času tým, že znižuje účinky presedenia a starnutia sedadiel.

Pruženie s hydraulickými dorazmi: Inovatívny a exkluzívny systém odpruženia Citroën, ktorý je neviditeľný pre vodiča a cestujúcich, ale je nevyhnutný pre pohodlnú jazdu, pozostáva z použitia dvoch hydraulických dorazov v kombinácii s tlmičom a pružinou namiesto mechanických dorazov. Zjednodušene povedané, jeden z hydraulických dorazov je na stlačenie, druhý na dekompresiu (alebo odskok) a pruženie funguje v dvoch stupňoch v závislosti od aktuálneho namáhania. Pre ľahkú kompresiu a dekompresiu ovládajú pružina a tlmič vertikálne pohyby spoločne, bez pomoci hydraulických dorazov. Prítomnosť týchto hydraulických dorazov však umožňuje konštruktérom značky Citroën, aby mali väčšiu voľnosť pri nastavovaní pruženia, čím sa dosahuje efekt lietajúceho koberca, ktorý značku preslávil a vytvára dojem, že auto sa kĺže ponad nerovný terén.

ÚSPORNÉ A MODERNÉ MOTORY

Model Citroën C4 X sa bude predávať aj na určitých trhoch v Európe, na Strednom východe a v Afrike a na medzinárodných trhoch s osvedčenými, úspornými a vysokovýkonnými benzínovými motormi Citroën, ktoré sú odhodlané uspokojiť potreby každého užívateľa.

V závislosti od trhu bude k dispozícii trojvalcový preplňovaný benzínový motor Citroën PureTech s priamym vstrekovaním a nasledovnými kombináciami výkonu a prevodovky:

PureTech 100, 6-stupňová manuálna prevodovka
PureTech 130, 8-stupňová automatická prevodovka

Okrem toho bude na niektorých trhoch v ponuke aj naftový motor:

BlueHDi 130, 8-stupňová automatická prevodovka

ELEKTRICKÝ POKOJ

Vďaka svojmu elegantnému a aerodynamickému tvaru a efektívnej elektrickej motorizácii s nulovými emisiami ponúka model ë-C4 X dojazd podľa režimu WLTP do vzdialenosti až 360 km. Elektromotor s výkonom 100 kW (136 k) je výkonný a za všetkých jazdných podmienok energický, s okamžite dostupnými výkonom 100 kW
(136 k) a s krútiacim momentom 260 Nm, zrýchlením z 0 na 100 km/h za 9,5 s v režime Sport a maximálnou rýchlosťou 150 km/h. Využíva 50 kWh vysokonapäťovú Li-ion batériu (400 V).

Rekuperačné brzdenie umožňuje vodičovi čiastočne dobiť batériu a zvýšiť dojazd počas jazdy zosilnením spomalenia auta bez stlačenia brzdového pedála, čím sa rekuperuje energia, ktorá by sa inak stratila. K dispozícii sú tri jazdné režimy – Eco, Normal alebo Sport – a aktivujú sa voličom režimov na stredovej konzole. Pre väčší pokoj v duši sa na batériu vzťahuje záruka na osem rokov alebo 160 000 km, ktorá zaručuje 70 % kapacitu nabitia.

Minitest: Citroën C5 X 1,6 PureTech 180 S&S EAT8 Shine – Overené, potvrdené!

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov