Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Američania chcú manuálne prevodovky, ukazuje prieskum

Po overení príťažlivosti riadenia automobilu s manuálnou prevodovkou až 63 % všetkých respondentov súhlasí s tým, že naučiť sa jazdiť s manuálnou prevodovkou je dôležitá životná zručnosť.

Riadenie automobilu s manuálnou prevodovkou, ktoré ponúka zábavný a pútavý zážitok za volantom, je umením, ktoré mnohí americkí vodiči poznajú, no len málo z nich to má dnes možnosť aj praktizovať. Aby značka MINI v USA lepšie porozumela spotrebiteľským názorom na manuálne prevodovky, tak nedávno uskutočnila spotrebiteľský prieskum. Prieskum našiel niekoľko prekvapivých a zároveň optimistických ukazovateľov, ktoré prezentujú, že manuálna jazda má stále príležitosť zažiariť.

Po overení príťažlivosti riadenia automobilu s manuálnou prevodovkou až 63 % všetkých respondentov súhlasí s tým, že naučiť sa jazdiť s manuálnou prevodovkou je dôležitá životná zručnosť. Okrem toho bola „zábava z jazdy“ hlavnou charakteristikou respondentov, ktorí sa najviac spájali s vozidlom s manuálnou prevodovkou. Napriek tomu len necelá štvrtina (24 %) všetkých respondentov uviedla, že vlastní automobil s manuálnou výbavou.

Pokiaľ ide o znalosti spotrebiteľov o tom, ako jazdiť s manuálnou prevodovkou, takmer polovica všetkých z generácie Z (49 %) a 42 % všetkých žien uviedlo, že nevedia riadiť vozidlo s manuálnou prevodovkou. Na otázku, či sú ochotní učiť sa, viac ako polovica všetkých respondentov (53 %) uviedla, že majú o takéto technické vzdelávanie záujem. Je pôsobivé, že dve tretiny (67 %) mladších respondentov vo veku 18 – 34 rokov najviac preferovali naučiť sa riadiť automobil s manuálnou prevodovkou.

Tieto výsledky ukazujú jasnú príležitosť poskytnúť súčasným a budúcim generáciám vodičov zábavný a pútavý prvok riadenia s manuálom. Prichádza v čase, keď MINI USA ohlasuje návrat viacerých modelov dostupných s manuálnymi prevodovkami. Od novembra 2022 ohlásilo MINI USA návrat manuálov pre trojdverové modely s pevnou strechou – Cooper, Cooper S a John Cooper Works. Aktuálne MINI oznamuje štyri ďalšie modely, ktoré budú dostupné s manuálnou prevodovkou:

  • Kabriolet MINI Cooper
  • MINI Cooper S Cabrio
  • MINI Cooper, 5-dverové
  • MINI Cooper S, 5-dverové

Objednávky na tieto štyri ďalšie modely sa začali od februára a ich výroba sa začne 1. marca. Celkový počet modelov MINI ponúkaných s manuálnou prevodovkou sa tým v USA zvýši na sedem.

MINI USA v spolupráci s BMW Group Performance Center West v Thermal-e, ponúka vodičom príležitosť naučiť sa jazdiť s manuálom. Po novembrovom oznámení plánov na spustenie špeciálnej školy je od februára 2023 otvorená registrácia do autoškoly MINI Manual Driving School. Kurz je k dispozícii za cenu 499 USD.

Majitelia a fanúšikovia MINI už dlhodobo oceňujú výhody modelov s manuálnou prevodovkou, ktoré značka ponúka. Táto iniciatíva víta tento trend a novú generáciu manuálne zručných vodičov a zároveň umožňuje ostatným zdokonaliť svoje zručnosti po rokoch jazdy vo vozidlách s automatickou prevodovkou. Kurz je navrhnutý tak, aby sa vytvoril základ a sebavedomie pri riadení vozidiel s manuálnou prevodovkou. Učebný plán sa zameriava na ovládanie vozidla, nácvik plynulého rozjazdu a zastavenia, či na zrýchlenie. Na záver kurzu budú účastníci testovaní.

„Už viac ako desať rokov verejnosť hodnotí automobil MINI ako značku pre najzábavnejšiu jazdu v Amerike, a to je presne dôvod, prečo sme zrealizovali comeback pre manuálnu prevodovku,“ povedal Rah Mahtani, Brand Communications Manager, MINI USA. „Kurz nie je len informatívny, ale aj zábavný a náročný vzdelávací zážitok pre novú generáciu vodičov MINI, ktorý si ho navždy zapamätajú.”

Zážitok z manuálnych vozidiel ďaleko presahuje vzhľad a pocit, ale zameriava sa na pôžitok z jazdy. Pre väčšinu vodičov je možnosť šoférovať s manuálom obmedzená ich technologickými skúsenosťami. S autoškolou a kurzmi v BMW Group Performance Center poskytuje MINI svojim fanúšikom sebadôveru, aby mohli vyraziť na cesty a rozšíriť si automobilový zážitok v čo najväčšom rozsahu.

Mini Cooper S Cabrio – Vivat leto!

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov