Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Afganistan má svoj prvý superšport!

Dizajnovo veľmi vydarený superšport sa vo svojom označení inšpiroval Austráliou.

Za projektom stojí odborný technický inštitút v Kábule a začínajúca automobilka ENTOP. Obe sa už teraz môžu pochváliť globálnou pozornosť vzhľadom na to, že ich kreáciu si všimli takmer všetky významné médiá. Superšport kombinuje atraktívny vzhľad s agregátom z Toyoty a označenie modely si požičalo inšpiráciu z prírodného bohatstva Austrálie.

ENTOP Mada9 Black Swan

Po vzore Aventadoru, či iných superšportov aj ENTOP 9 Mada 9 Black Swan má extrovertný dizajn, zavesenie kolies so suvnou vzperou prevzaté z F1, tenké LED svetlomety. Tak to má byť, akurát namiesto vysokootáčkového dvanásťvalcového motora za jazdcom nachádza skromný 1,8-litrový agregát s maximálnym výkonom kdesi na úrovni 125 kW (170 k). Poháňané sú prirodzene zadné kolesá. To je pohon, ktorý poznáme napríklad z Lotusu Elise a tam sa nedostatok zábavy nesťažuje nikto. Pod krycími panelmi sa nachádza rúrkový rám, ktorý sa v takýchto malosériových produkciách využíva asi najčastejšie.

ENTOP Mada9 Black Swan

Tvorca tohto superšportu Muhammad Raza Ahmadi, hovorí, že označenie Mada9 sa v budúcnosti zmení na už spomínaný Black Swan, čo je po slovenský čierna labuť. Inšpiráciu so zobral z objavenia Austrálie, kedy európski moreplavci po prvý raz v živote videli čierne labute a to ich šokovalo. Boli totiž zvyknutí na biele labute. A presne ten istý efekt chce Muhammad dosiahnuť aj v prípade pohľadu na Afganistan. Ten mnohí vnímajú ako zaostalú krajinu, ktorá bez humanitárnej pomoci neprežije. V takej konšteláciu pôsobí predstavenie superšportu ako objav čiernej labute. V podstate tento počin si získal pozornosť a je pre vládu Talibancov požehnaním, keďže teraz sa hovorí o „aute made in Afganistan“. Držíme palce

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov