Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Takto bude vyzerať parkovisko pre elektrokamióny blízkej budúcnosti!

Výrobcovia nákladných vozidiel vedia, že povinné prestávky budú spojené s nabíjaním batérie. Týmto spôsobom majú elektrické nákladné autá jazdiť aj na ďalšie trasy, ktoré sa logicky bez dobíjania energie nedajú zvládnuť. Ako to potom bude vyzerať v praxi?

Jedno odpočívadlo tohto typu je už vo výstavbe, volá sa Watthub a nachádza sa na holandskej diaľnici A15, neďaleko križovatky Geldermalsen. Tvorcovia tvrdia, že ide o absolútne prvú investíciu tohto typu na svete, schopnú nabiť až 39 nákladných áut alebo ťažkých stavebných strojov súčasne. Výkon každej nabíjačky bude až 600 kWh, čo v praxi umožní dobiť približne 500 kilometrov dojazdu za hodinu a parkovacie miesta bude potrebné rezervovať vopred na konkrétne časové úseky.

Nabíjačky majú byť navyše napájané z neďalekej solárnej a veternej farmy, takže energia bude pochádzať z ekologických zdrojov. Pokiaľ ide o bezpečnosť a základné potreby, projektanti zabezpečili plot, elektronicky otváranú bránu a zázemie pre vodičov.

Prezentovaný objekt má byť hotový koncom apríla budúceho roka, no už ho vidieť na vizualizáciách. A práve tu sa začínajú objavovať slabé miesta. V prvom rade je jasne viditeľné, že tvorcovia zabezpečili len niekoľko prejazdových miest pre súpravy s návesmi, pričom k zvyšku nakladačov budú prichádzať ťahače bez návesov, ktoré predtým nechali v krajnej časti parkoviska. Okrem toho je pozoruhodné, že celá infraštruktúra vrátane solárnej farmy zaberie veľa miesta. Natíska sa teda otázka, ako by mala vyzerať popularizácia takýchto zariadení v situácii, keď v súčasnosti nie sú pozemky ani pre bežné odstavné parkoviská?

Zdroj: vanoord.com

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov