Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nižšia rýchlosť na diaľnici – Lebo je to kolosálna hlúposť…

Nízka rýchlosť na diaľnici je kolosálna hlúposť.

Múdre hlavy vypočítali, že by sme pomalšou jazdou ušetrili xy litrov benzínu či nafty a to sa teraz, pri cenách paliva a vojne medzi Ruskom a Ukrajinou, keď potrebujeme znížiť závislosť od ropy a od tej zlej ruskej sa dokonca úplne odtrhnúť, počíta. Navrhujú  znížiť maximálnu rýchlosť na diaľnici zo 130 na 110 či dokonca 100 km/h. Ja teda vravím, buďme ešte odvážnejší, čo keby sme tie autá tlačili!? To by sme predsa ušetrili ešte viac! Hlúposť, však? Asi áno, rovnako ako tá 100-ka na diaľnici. Rýchlosť 130 km/h je už beztak neadekvátna, bola nastavená pred rokmi-rokúcimi, keď autá boli na úplne inej úrovni ako dnes. Dnes sú autá po bezpečnostnej stránke, stránke stability, ale aj motoricky atď.  celkom inde. Dnes pri 130 km/h bude auto žrať toľko, koľko žrali autá pri 90-ke v čase, keď sa stanovila rýchlosť 130 km/h. O tom, že aj pneumatiky a samotné diaľnice sú na celkom inej úrovni, ani nehovoriac. To po prvé.

Na zamyslenie: Aká bude budúcnosť automobilov?

Po druhé, už teraz trávime v autách príliš veľa času, ktorý by sme mohli venovať rodine, sebe, priateľom, oddychu. Pomalá diaľnica to ešte predĺži.

Po tretie, auto je symbol voľnosti, no aká voľnosť je 100 km/h? Po ďalšie, keď mám platiť za diaľnice, tak chcem, aby som za to niečo dostal a rozhodne nechcem  „100-ku“ za moje peniaze. Výsledkom bude, že v mnohých krajinách ľudia pôjdu radšej po okresných cestách, a teda aj cez obce a mestá. Čo sme  tým dosiahli? Zhoršili sme kvalitu života ľuďom v dotknutých dedinách a mestách – znásobili sme im dopravu, zvýšili hluk aj emisie…

A teraz štvrtá vec – bezpečnosť. Pomalšia jazda skôr unaví človeka. Aj po relatívne krátkej ceste, keď ste ešte čerstvý, vás vie spomalenie na diaľnici poriadne vytrápiť a unaviť. Takže pomalá jazda rovná sa vysoké riziko mikrospánku.

Bolo by dobré, keby ľudia, ktorí berú nemalé peniaze ešte predtým, než pustia von takéto „skvelé nápady“, zvážili všetky aspekty a  začali rozmýšľať nad vecami, ktoré reálne niečomu pomôžu.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov