Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Indian FTR 1200 Bonmotard – Jedinečný pretekársky špeciál z Česka

Spoločnosť Bonmoto tento rok oslavuje 22. výročie svojho založenia a pri tejto príležitosti si nechala u Indian Praha, autorizovaného predajcu Indian Motorcycle, prestavať model FTR 1200 S na pretekársky špeciál. Výsledkom niekoľkomesačnej práce je Indian FTR 1200 Bonmotard – ešte športovejšia FTR ako sériová verzia. Ide o vôbec prvú prestavbu tohto modelu v strednej a východnej Európe a zároveň prvú rozsiahlu úpravu motocykla značky Indian z dielne pražského dílerstva.

Autori prestavby dostali za úlohu využiť maximálne množstvo originálnych dielov a meniť alebo upravovať len to, čo má priamy vplyv na jazdné vlastnosti a výkon motocykla. Zároveň sa rozhodli spolupracovať výhradne s českými firmami a dodávateľmi. K navýšeniu výkonu o zhruba 15 % pomohla okrem kompletného ladeného výfukového systému RP tuning, vyrobeného na zákazku v Neslovicích pri Brne, aj úprava sacieho systému a preprogramovanie softvéru riadiacej jednotky, pričom oboje prebehlo priamo v dielni Indian Praha.

Silnejšiemu motoru zodpovedajú aj úpravy na podvozku. Tlmiče dostali športovú úpravu a superľahké kované pretekárske kolesá Titax pochádzajú zo Vsetína. Ide o aktuálne najľahšie kolesá pre FTR 1200 na svete, ktoré používa aj továrenský pretekársky tím Indian na pretekoch v USA. Len na rotačných hmotách kolies sa ušetrilo celých 12 kg, celková úspora hmotnosti robí cca 23 kg, teda 10 % z pôvodného sériového motocykla. Na pôvodných brzdách Brembo nebol dôvod nič meniť, pretože plne vyhovujú aj pretekárskym účelom.

„Bonmotard je fyzickým dôkazom toho, že aj čisto americká motorka môže byť vo všetkých parametroch veľmi silným konkurentom pre talianske, nemecké, ale aj japonské naked bikes. Zároveň je to ukážka toho, že všetky americké motocykle sú predurčené na to, aby boli individualizované a upravované presne podľa predstáv ich majiteľov. Ide len o to, akú máte fantáziu, čo od svojho motocykla chcete a koľko do toho chcete investovať,“ vysvetľuje šéf projektu Ondřej Hrůza z českého zastúpenia Indian Motorcycle.

Zatiaľ čo návrh technických riešení, konštrukcie a všetky montážne práce boli realizované v dielni Indian Praha, o kompletný návrh designu sa postarala firma Riderace.cz. Lakovanie a airbrush sú dielom Airbrush štúdia Pokorný z Třebíče, sedlo je pôvodné z limitovanej edície. Predný štítok dodala ďalšia třebíčska firma HD Com, aerodynamický kryt zadného sedla a spodný spojler je z produkcie Indian Praha.

Indian Motorcycle predstavuje modelový rad 2023, na čo sa môžeme tešiť?

Indian FTR 1200 Bonmotard je od 25. novembra k videniu priamo na predajni Bonmoto v Brne na ulici Heršpická 6, alebo si ho bude možné prezrieť v marci 2023 na veľtrhu Motocykel 2023 v Prahe – Letňanoch.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov