Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Red Bull Zubor – Tu a teraz!

Red Bull Zubor si určite všimnete. Dokonca najzaujímavejší je vtedy, ak parkuje. A to aj napriek tomu, že pod kapotou má osemvalec.

Sú v Red Bulle normálni? Jednoduchá odpoveď je, že nie. A zároveň treba dodať, že našťastie. Majiteľ firmy Dietrich Mateschitz je fanúšikom extravagantnosti, na ktorej postavil marketing celej firmy. Našťastie, lebo inak by sme nezažili akcie, kde sa ľudia vrhajú do vody v rôznych „leteckých“ strojoch, prípadne nevideli v akcii najlepších jazdcov na horských bicykloch, najlepších pilotov a mohol by som pokračovať. To, čo robí Red Bull, je naoko jednoduché. Vráti vás do detstva, keď ste nemali strach, chceli ste sa zabávať a mali ste veľa energie. O prísun energie sa postará plechovka, o akciu Red Bull a o hudbu DJ. A tú hudbu vie Red Bull doniesť kamkoľvek. V duchu hesla, ak nemôže prísť fanúšik k DJ-ovi, príde DJ k nemu. Logické, nie? Napokon Red Bul je tak trocha malé náboženstvo.

Poď sem…

… ja ti neublížim. Asi tú pesničku poznáte. A na opis dizajnu modelu Zubor sa hodí asi najlepšie, napokon filozofia Red Bullu je šokovať. A pri pohľade na Zubor je šok prirodzenou reakciou, tvarom sa totálne vymyká tomu, čo nazývame autom. Čierna matná farba, hranaté tvary vďaka nitovaným hliníkovým plechom, ktoré navodzujú dojem nepriestrelnosti a majestátne rozmery, ktoré posunú túto káru do zorného poľa každého okoloidúceho. Aj keby ste sa nechceli dívať. V konečnom dôsledku celková dĺžka auta vyše šesť metrov prekonáva aj najdlhšie SUV na našom trhu. Identický úsudok ponúka aj šírka vozidla – 2 285 milimetrov sa dá porovnať skôr s kamiónmi než bežnými autami, podobne aj výška 2 270 milimetrov vás dokáže obmedziť. Pozor, fotografie klamú. Red Bull Zubor je väčší, ako sa zdá na fotografiách. Je to podobné ako s medveďom. Až keď ho stretnete naživo, viete, s kým máte do činenia a na tasenie spreja proti medveďom úprimne zabudnete. Inak povedané, trúbiť na Zubor nebudete. Skôr naopak, potešíte sa, že ho vidíte, napokon logo energetického nápoja sľubuje zábavu. Alebo aspoň rozdávanie plechoviek zadarmo. Už si to predstavujete, však?

Nitovanie, rovné plechy a rovnako rovné čelné sklo naznačuje istú záľubu marketérov Red Bullu vo vojenskej technológii. A nie je to iba samoúčelné cvičenie a optická záľuba, ale aj z núdze cnosť. Inak by Zubor nevznikol. Postaviť na šasi funkčné auto sa nedá len tak a ideálnym stavebným materiálom je vrúbkovaný plech, nity a jednoduché odsúvacie bočné okná a pár odkladacích priestorov po bokoch auta sa dá jedine tak, ako to robia vojaci. Rýchlo, účelne a možno aj esteticky, v prípade, že filmy Arnolda Schwarzeneggera považujete za umelecké diela plné skrytej krásy. Zubor plní účel a účel svätí prostriedky. Rozumiete?

Osemvalec a 3,5 tony

Pod kapotou je to v podstate Dodge Ram 1500, teda rám, motor, prevodovka a interiér. To všetko spoznáte ihneď, ako si sadnete za volant, a v horúcom lete sa poďakujete za klimatizáciu. Aj za motor. Je to starozákonný osemvalec s označením HEMI. Poskytuje maximálny výkon rovných 400 koní, čo stačí, aby ste s týmto monštrom dosiahli 170 km/h. Stačí? Áno, stačí, nebudeme sa naháňať, hoci pokutu by sme vedeli vyvážiť plechovkami. V teréne pomôže uzávierka medzinápravového diferenciálu. Takže presúvať centrum akustickej zábavy do lesa, na čistinku, do hôr alebo do lyžiarskeho strediska nie je ani najmenší problém.

Musel som si zajazdiť. Už pre ten pocit, že jazdím s niečím, čo môže vyskúšať iba zopár ľudí, iba pár vyvolených. Jazda je plynulá, príjemná a nemáte chuť ponáhľať sa. Chcete si to užiť. Páčilo sa mi to. Ak by som mal 16, tak okamžite chcem byť DJ, aby som s takouto károu mohol jazdiť. Mám však 45, som motoristický novinár a to tiež nie je zlé.

Ocenil som aj priestor medzi jazdcom a spolujazdcom. To je všetko, lebo tento špeciál je dvojmiestny. Nie je „partywagen“ je to party transporter. Alebo transformer lebo akonáhle zastavíte, a DJ začne stláčať tlačidlá, začína sa predstavenie, ktoré sa bude páčiť fanúšikom hudby, filmu Transformers, a tým, čo vedia, že kde je Red Bull, tam je špičková a kvalitná hudba. Vysokú mieru profesionality a decibelov istí 3,6 kW generátorom, ktorý využíva benzín v nádrži na to, aby ho premenil na decibely, optický zážitok z troch LCD obrazoviek a štyroch reproduktorov JBL, dvoch playerov Pioneer CDJ-2000 NSX2 a jedného mixážneho pultu DJM-900 NXS2. Ak vám pri týchto výrazoch, kódoch a skratkách svietia oči, ste DJ! A viete, čo píšem. Lebo ja nie. Skopíroval som označenie a verím, že ak má tento Zubor cenu trojizbového bytu v Bratislave, tak asi ide o špičkové mixpulty, repráky a prehrávače. To všetko sme vyskúšali aj naživo, keď sme rozložili aparatúru a pustili naplno uprostred divokej prírody, zakrátko sa nahrnuli fanúšikovia a užili si to s nami. Pre nich to bolo oživenie splavu, pre nás potvrdenie toho, že kúpiť Red Bull Zubor pre slovenskú pobočku Red Bullu malo zmysel.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov