Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rolls-Royce Spectre: Trojtonový elektroluxus

Prelomový Rolls-Royce Spectre bude mať dojazd 520 km na jedno nabitie (WLTP).

Britská spoločnosť Rolls-Royce Motor Cars sa pripravuje na historické zmeny. Do roku 2030 plánuje elektrifikovať všetky svoje modely. Prvou plne elektrickou lastovičkou je limuzína Rolls-Royce Spectre.

Tento prechod k plne elektrickému pohonnému ústrojenstvu umocní zážitok zo zvezenia s vozidlami Rolls-Royce. Okamžite dostupný krútiaci moment, tichý chod a zmysel pre nepostrehnuteľnú zmenu prevodov definujú každý automobil značky Rolls-Royce už od roku 1904. Spectre predstavuje úplne novú kategóriu automobilu. Utra luxusné elektrické super kupé, ktoré sa stáva jasným a sebaistým symbolom budúcnosti.

Pri návrhu prvých nákresoch pre model Spectre sa designéri značky inšpirovali konceptmi moderných jácht, najmä čistotou a presnou definíciou línií, využitím efektu prirodzeného odrazu svetla a skosenia pre posilnenie emočného náboja na siluete vozidla. Spectre má najširšiu masku v tvare antického Pantheonu, akú kedy automobil značky Rolls-Royce dostal. Jej jednotlivé lamely sú teraz hladšie.

Navrhli ich tak, aby pomohli ku ľahšiemu obtekaniu vzduchu okolo prednej časti kapoty a súčasne, aby pomocou odrazov okolitého prostredia zlepšili vizuálny dojem z vozidla. Pre umocnenie výrazu modelu Spectre po zotmení je maska decentne osvetlená. Je to zásluhou 22 LED diód, ktoré osvetľujú zadnú stranu každej z lamiel. Ich jemná žiara sa odráža v leštených predných partiách a vytvára decentný trojrozmerný svetelný podpis.

Súčiniteľ čelného odporu vzduchu (cx) s hodnotou 0,25 robí z modelu Spectre nejaerodynamickejšie vozidlo značky Rolls-Royce v histórii. Prispieva k tomu i aerodynamicky optimalizovaná soška Spirit of Ecstasy – len ta absolvovala plných 830 hodín modelovania a testovania v aerodynamickom tuneli. Výrazné svetlé pre denné svietenie sú v kontraste so spodnými skupinovými svetlometmi, ktoré sa na prvý pohľad zdajú byť zatmavené, pričom skrývajú matne chrómové kryty pripomínajúce šperkovnici.

Koncové svetlomety sú zasadené do najväčšieho jednodielneho bočného panelu karosérie, aké kedy boli pre Rolls-Royce vyrobené. Zasahuje od predného stĺpiku až po batožinový priestor. Spectre je navyše po takmer sto rokoch prvým sériovo vyrábaným dvojdverovým kupé, ktoré je osadené do 23-palcových kolies. Vo vnútri model Spectre vybavený technologicky najpokročilejšími funkciami z programu individualizácie Bespoke.

Premiéru v prípade produkčnej verzie automobilu značky Rolls-Royce majú aj dvere Starlight Doors, ktoré obsahujú 5876 ​​jemne osvetlených „hviezd“. Vnútorné výplne dverí je možné tiež objednať s veľkoformátovými drevenými obkladmi Canadel. Tieto obklady dostali názov podľa zátoky na juhu Francúzska, kde sir Henry Royce a jeho tím návrhárov bývali počas zimných mesiacov.

Model Spectre je postavený na platforme Architecture of Luxury – vlastnom celohliníkovom priestorovom rámu značky. Pre Spectre konštruktéri vyvinuli štruktúru, ktorá sa vyznačuje o 30 % väčšou tuhosťou než u akéhokoľvek predchádzajúceho vozidla Rolls-Royce. Je to výsledok použitia sofistikovaných extrudovaných hliníkových profilov, ale aj zabudovaním trakčného akumulátora.

Oficiálne technické údaje ohľadne akcelerácie a výkonu ešte stále nie sú definitívne.RollJeho elektrické pohonné ústrojenstvo disponuje najvyšším výkonom 430 kW a poskytuje krútiaci moment 900 Nm. Očakáva sa, že vozidlo dosiahne zrýchlenie z pokoja na stovku za 4,5 s. Na dĺžku meria limuzína 5453 mm, na šírku 2080 mm, výska je 1559 mm a rázvor 3210. Priemer otáčania je 12,7 m, pričom  pohotovostná hmotnosť je 2975 kg.

-jj-, zdroj a foto: Rolls-Royce

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov