Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz Triedy A – Skvelý kamarát do dažďa

Mercedes-Benz Triedy A s dokonale vyváženými proporciami, láskou k detailom, s najnovšou generáciou systému MBUX a s modelovou paletou, prináša jedinečné vlastnosti do segmentu kompaktných vozidiel a zákazníkovi ponúka triedu na každý deň. Trieda A je naďalej dostupná ako hatchback aj sedan.

Novonavrhnutá, v prednej časti klesajúca kapota motora s dvomi charakteristickými prelismi a so strmým žraločím nosom (shark nose), prepracovaná maska chladiča so vzorom hviezd a ploché svetlomety, ktoré sú na želanie k dispozícii ako variant so svetelnými diódami, sú dominantné prvky prednej časti vozidla. Nový zadný difúzor a sériové zadné svietidlá s LED sa cez deň aj v noci postarajú o emocionálny a fascinujúci vzhľad.

Absolútnym vrcholom výbavy a stredobodom pozornosti je sériový, voľne stojaci dvojitý displej, ktorý pozostáva z displeja s uhlopriečkou 7 palcov a z displeja s uhlopriečkou 10,25 palca. Na želanie sa dodávajú dva displeje s uhlopriečkou 10,25 palca, ktoré so vzhľadom širokouhlej obrazovky navodzujú dojem, akoby sa vznášali. Ódou na svet letectva sú tri typicky športové okrúhle dýzy so vzhľadom turbín. Prepracovaný volant aktuálnej generácie je štandardne vyrobený z kože napa, je kompaktný a, podobne ako prepracovaná stredová konzola, aj on osloví nadšencov špičkových technológií. V komfortných sedadlách sú v stredovej časti zakomponované látky, ktoré do 100 percent pochádzajú z recyklovaných materiálov. V prípade sedadiel z materiálu ARTICO/MICROCUT sa v ploche na sedenie použilo 65 percent a v spodnej vrstve 85 percent tejto látky.

Od variantu výbavy Progressive sa zákazníci môžu sériovo tešiť aj na predné svetlomety so svetelnými diódami, sedadlo s bedrovou opierkou, parkovací balík a balík zrkadiel. Výrobca automobilov Mercedes-Benz celkovo výrazne zjednodušil logiku ponuky balíkov výbavy, čím sa zmenšila námaha pri výbere mnohých jednotlivých prvkov výbavy. Funkčné prvky výbavy, ktoré sa často nakupujú spoločne, sú začlenené do balíkov výbavy na základe reálneho správania zákazníkov pri nákupe. Okrem toho sú k dispozícii ešte ďalšie funkčné možnosti. Pokiaľ ide o dizajnové prvky výbavy, ako sú farby, čalúnenie, ozdobné prvky a kolesá, zákazníci si môžu naďalej individuálne nakonfigurovať svoje vozidlá.

Systém telematiky bol prepracovaný a očarí novým dizajnom a zlepšenou výkonnosťou. Novinkou je naviac aj integrácia snímača odtlačkov prstov (predbežne k dispozícii od 1. štvrťroku 2023) na identifikáciu a autorizáciu vodiča. Samozrejmosťou je bezdrôtové prepojenie s chytrými telefónmi prostredníctvom platformy Apple Carplay, príp. Android Auto a na zlepšenie konektivity bol pridaný ďalší port USB-C a bol zvýšený výkon nabíjania cez rozhranie USB.

Program benzínových motorov bol priebežne elektrifikovaný a zahŕňa štvorvalcové agregáty so 7-stupňovou, príp. 8‑stupňovou automatickou prevodovkou DCT v rámci sériovej výbavy. Tieto agregáty sú ako mild-hybridné pohony dodatočne vybavené 48-voltovým elektrickým systémom, ktorý podporuje agilnosť pri rozjazde dodatočnými 10 kW výkonu. Nový, remeňom poháňaný štartovací generátor (RSG) citeľne zlepšuje komfort a zážitok zákazníkov novej Triedy A. RSG sa pri štartovaní napríklad postará o štartovanie s menšími vibráciami a hlukom ako bežný štartér. Okrem toho pri rovnomernej jazde umožňuje kĺzanie s vypnutým spaľovacím motorom. Počas brzdenia a pri pomalom posúvaní RSG rekuperuje, čím napája 12-voltový elektrický systém a 48‑voltový akumulátor. Takto získanú energiu je možné využiť v priebehu zrýchľovania na podporu spaľovacieho motora. Funkcia Skóre ECO 3.0, ktorá bola nanovo zavedená pre niektoré motory, okrem toho prostredníctvom inteligentného vyhodnotenia rozličných jazdných fáz motivuje vodiča k úspornému jazdeniu.

Nová Trieda A robí ďalší veľký krok s hybridnými pohonmi dobíjateľnými zo siete – Mercedes‑Benz A 250 e. Vysokovoltový akumulátor bol ešte viac zlepšený, vďaka čomu vyšší využiteľný obsah energie vedie k zvýšeniu elektrického dojazdu. Výkon elektromotora bol zvýšený o 5 kW a dosahuje výkon hnacieho ústrojenstva 80 kW. Na strane nabíjania sú naďalej k dispozícii tri možnosti: okrem štandardného výkonu 3,7 kW možno zlepšený akumulátor nabíjať aj striedavým prúdom s výkonom až 11 kW namiesto doterajšieho výkonu len 7,4 kW. Nová Trieda A aj naďalej ponúka možnosť nabíjať akumulátor jednosmerným prúdom s výkonom až 22 kW. Nabíjanie jednosmerným prúdom z 10 % na 80 % trvá približne 25 minút, vďaka čomu je zabezpečené všestranne využiteľné nabíjanie, ktoré vyhovuje každodennému použitiu.

Triedy A od Mercedes-AMG

Prepracované predné svetlomety, maska chladiča špecifická pre AMG a nová, okrúhla plaketa s erbom AMG namiesto hviezdy Mercedes s vavrínovým vencom ihneď padnú do oka pri pohľade na novú Triedu A od značky Mercedes‑AMG. Okrem toho nový spojler predného nárazníka modelu A 35 a charakteristické prelisy známe z modelu A 45 vytvárajú novú, zhodnú tvár AMG. Vzhľad AMG zdôrazňuje nový dizajn kolies, odtrhová hrana na strešnom spojleri, prepracované zadné svetlomety, ako aj typicky okrúhle koncovky výfuku (dvojvetvové pri modeli Mercedes‑AMG A 45 S 4MATIC+).

Mercedes‑AMG sériovo ponúka volant AMG Performance vrátane tlačidiel AMG na volante, pomocou ktorých môže vodič ovládať funkcie špecifické pre AMG, napríklad trojstupňový systém ESP alebo funkciu Dynamika AMG – nemusí pritom skladať ruku z volantu. Okrem toho je známe sedadlo AMG Performance teraz k dispozícii aj v trendovej šalviovej sivej farbe.

Model Mercedes‑AMG A 35 je v súlade so sériovými modelmi vybavený čiastočnou 48-voltovou sústavou a remeňom poháňaným štartovacím generátorom (RSG) a dosahuje výkon 225 kW/306 k pri maximálnom krútiacom momente 400 Nm. Vo verzii s mierne hybridným pohonom RSG podporuje agilnosť o 10 kW vyšším výkonom pri štarte. Okrem toho je súčasťou výbavy 8-stupňová prevodovka AMG SPEEDSHIFT DCT. Nový predný chladič uľahčuje manažment teploty na hranici možností vozidla.

V čase uvedenia novej Triedy A od značky Mercedes‑AMG na trh bude exkluzívne a na obmedzený čas dodatočne k dispozícii celkom osobitné vyhotovenie modelu Mercedes‑AMG A 45 S 4MATIC+: edícia AMG Street Style Edition očaruje extravagantnými a exkluzívnymi prvkami výbavy. Vďaka základnému laku vo farbe horská sivá magno, fóliám špecifickým pre túto edíciu s kombináciou farieb čierna/antracitová v matnom vyhotovení a farebným akcentom vo farbe žiarivá oranžová sú zvýraznené prvky aerodynamického balíka. Dokonalým doplnením vzhľadu sú 19-palcové disky kolies s novým dizajnom v matnej čiernej farbe a žiarivo červené strmene bŕzd.

Mercedes-AMG C 63 S E PERFORMANCE – 2,0 liter, 680 koní… to mi nevychádza?!

Tomuto vzhľadu je nezameniteľným spôsobom prispôsobený aj interiér edície AMG Street Style Edition: sedadlo AMG Performance v čiernej farbe s poťahom z mikrovlákna MICROCUT zdobia švy a atraktívne prvky v žiarivej oranžovej farbe. V oranžovej farbe je vyhotovené aj označenie na opierke hlavy, ktoré dáva ihneď najavo, o ktorú edíciu z dielne Mercedes‑AMG ide. Volant AMG Performance vo vyhotovení z kože/mikrovlákna MICROCUT s oranžovými kontrastnými ozdobnými švami, ako aj ozdobné prvky AMG z hliníka s rovnakým vzorom ako v prípade vonkajších fólií sú ďalšie zvýrazňujúce prvky interiéru.

Edícia AMG Street Style Edition vďaka svojim štyrom valcom dosahuje výkon 310 kW (421 k) a dodáva sa s aerodynamickým balíkom AMG, balíkom AMG Night I a II a osobitným vekom palivovej nádrže AMG.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov