Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Maserati GranTurismo: Elektrický precedens

Elektrický pohon pre GranTurismo má tri elektromotory s permanentnými magnetmi.

Talianska automobilka Maserati ukázala svetu nový model GranTurismo Coupé. Ide o najvýkonnejší automobil zo športovej rodiny, no súčasne prvý dostupný v plne elektrickej verzii – Folgore. Do predaja sa dostane v budúcej sezóne.

Automobilka Maserati, ktorá je luxusnou značkou skupiny Stellantis, sa vlani vrátila z červených čísiel do prevádzkového zisku. Navyše s ambicióznbym plánom, podľa ktorého chce zaviesť plne elektrické verzie Folgore do všetkých svojich vozidiel do roku 2025. Elektrické pohonné ústrojenstvo pre GranTurismo Folgore je odvodené od technológie elektrickej Formule E s tromi elektromotormi s permanentnými magnetmi.

V praxi to znamená, že sa môže pochváliť výkonom 300 kW a akumulátorom s kapacitou 92,5 kWh. Ďalšia generácia dvojdverového grand tourer modelu GranTurismo bude k dispozícii tiež so šesťvalcovým zážihovým agregátom Nettuno 3,0 l Twin Turbo vo verziách Modena s výkonom 360 kW (490 k) a Trofeo so 410 kW (560 k). Atraktívne kupé kombinuje pôsobivý športovo ladený design s eleganciou a komfortom aj pre dlhé cesty.

„Z estetického hľadiska predstavuje design modelu GranTurismo ideálnu rovnováhu medzi krásou a funkčnosťou bez výstredností. S nepopierateľne jedinečnými a okamžite rozpoznateľnými líniami ako je čistý tvar vhodný k zakrytiu najlepšej mechaniky vo svojej triede, ktorý zdôrazňuje čistotu tvarov a rafinované designové prvky,“ uvádza vedenie automobilky z Apeninského polostrova.

V konštrukcii nosnej štruktúry využili inžinieri inovatívne technológie s veľkým podielom použitia hliníku, horčíka a vysokopevnostnej ocele. Základným prvkom je hlavná riadiaca jednotka VDCM (Vehicle Domain Control Module), ktorá je 100% projektom Maserati a pozostáva zo softvéru, ktorý zaisťuje 360° ovládanie všetkých najdôležitejších systémov vozidiel pre najlepší zážitok z jazdy za všetkých podmienok. V interiéri nechýbajú inovatívne systémy vrátane multimediálneho systému Maserati Intelligent Assistant (MIA) a najnovšieho infotainmentu.

V interiéri nového modelu je moderná kabína vozidla Maserati GranTurismo vybavená inovatívnymi systémami, vrátane multimediálneho systému Maserati Intelligent Assistant (MIA), spomínaného infotainmentu, komfortného displeja, ktorý združuje hlavné funkcie v integrovanom dotykovom rozhraní, digitálnych hodín a Heads-up displeja k dispozícii na prianie. GranTurismo sa bude vyrábať vo fabrike Stellantisu Mirafiori v Turíne.

-jj-, zdroj a foto: Maserati

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov