Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Vision GT: Digitálna “elektrovízia”

Exteriér atraktívneho konceptu Vision GT sa vyznačuje čistými, no ostrými líniami.

Česká automobilka Škoda Auto nechce zostať pozadu a nedávno svetu ukázala koncept elektrického modelu Vision GT. Jedná sa len o digitálny model športového automobilu, výroba nie je v pláne.  

Exteriér nízkej relatívne štúdie Vision GT sa vyznačuje čistými líniami a ostrými hranami. Jej vzhľad pripomína súčasné súťažné monoposty Formule E. Oddelenie Škoda Design v podstate prepracoval koncept vozidla Škoda 1100 OHC z roku 1957.  Počítačom animovaný dizajnový model Škoda Vision GT je jedným z vrcholov výstavy s názvom „Design a transformácia,“ ktorá sa až do januára v Design múzeu v Bruseli.

Automobilka z Mladej Boleslavi týmto konceptom vyslala jasný signál udržateľnej športovosti a emócií aj v digitálnom veku. Digitálna štúdia Vision GT nadväzuje na tradíciu série „Ikony v novom kabáte“, ktorá zahŕňa rovnako ikonické  historické vozidlá automobilky Škoda, medzi ktoré patrí Škoda 130 RS, Škoda Felícia alebo Škoda Rapid Monte Carlo.  Škoda Vision GT je rovnako ako model 1100 OHC červený pretekársky automobil s otvorenou karosériou.

Štúdia je  však konštruovaná ako jednomiestna a šofér sedí uprostred. Nad futuristickým karbónovým volantom so sploštenou hornou a spodnou časťou je umiestnená plochá obrazovka, ktorá slúži tiež ako veterná  clona. Dôležité informácie sa premietajú priamo na hľadáčiku prilby pilota, podobne ako na head-up displeji. Aktívny kokpit pilota s odpruženým sedadlom je navrhnutý pre optimálne vyrovnávanie  preťaženia.

Exteriér atraktívneho digitálneho konceptu Vision GT sa vyznačuje čistými, no ostrými líniami. Jeho vzhľad pripomína elektrické formule najmä vďaka efektne riešenému dvojdielnemu zadnému krídlu. Aktívna aerodynamika zaisťuje optimálne jazdné vlastnosti za všetkých okolností. Medzi oboma hornými profilmi blatníkov svieti nový nápis Škoda v podobe hologramu v jasne červenej farbe. Nápis sa nachádza tiež na veľmi nízkej prednej časti štúdie Vision GT, ktorá kopíruje zakrivenú líniu vozidiel Škoda.

-jj-, zdroj a foto: Škoda Auto

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov