Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bugatti W16 Mistral: Šestnásťvalcová derniéra  

Roadster Bugatti W16 Mistral je posledným modelom francúzskej značky so štyrikrát preplňovaným šestnásťvalcom. Všetkých 99 exemplárov, ktorých cena sa začína na čiastke 5 miliónov eur, už má svojich majiteľov.

 

Podľa kalendára už máme jeseň, ale tento „vietor vo vlasoch“ sme si nemohli odpustiť. Mistral je s najväčšou pravdepodobnosťou „adieu“ fosílnej ére pre Buggati, pretože ďalšie modely už by mali byť hlavne elektrifikované. Automobilka z krajiny galského kohúta očarila svet v roku 2005 ikonickým modelom Veyron, ktorý sa mohol už vtedy pýšiť šestnásťvalcovým agregátom W16.

Využívali ho všetky modely až do dnešnej éry, ale dokonalý Mistral údajne nie je len tradičným pokračovaním modelu Chiron. Inžinieri a dizajnéri v takýchto prípadoch radi nadväzujú a oprašujú slávnu minulosť značky. Inak tomu nebolo ani v tomto prípade, pre Mistral ako inšpirácia slúžil elegantný automobil Bugatti Type 57 Roadster Grand Raid z roku 1934.

Nový roadster Bugatti W16 Mistral sa môže pochváliť ešte kvartetom turbodmýchadiel. Aj vďaka tomu je „športový kabriolet“ údajne schopný vyvinúť maximálnu rýchlosť 420 km/h! Zaujímavosťou je odsávanie vzduchu, ktoré výrobca presunul nad hlavy cestujúcich. Tieto výduchy slúžia len pre motor, ďalšie vstupy po bokoch vozidla sú potom vyhradené pre chladenie oleja.

Navyše majú pre posádku obohatiť zvukový prejav motoru umiestneného uprostred. LED svetlomety denného osvetlenia majú podobu štyroch vodorovných liniek. Ich počet má vyjadrovať aj pohon všetkých štyroch kolies a počet turbodmýchadiel. Grafika na zadnej časti vozidla potom tvorí veľké písmeno „X“ a predovšetkým majú zadnými výduchmi pomôcť usmerňovať horúci vzduch mimo vozidlo.

Nový Mistral, ktorý dostal meno podľa francúzskeho vetra vanúceho od severozápadu, si majitelia prevezmú o dva roky. „V prípade poslednej cestnej verzie legendárneho motora W16 značky Bugatti sme vedeli, že musíme vytvoriť roadster. Viac než 40 % všetkých vozidiel Bugatti má otvorenú konštrukciu. W16 Mistral otvára ďalšiu kapitolu príbehu roadsterov Bugatti, inšpirovanú viac než storočnou históriou legiend s otvorenou strechou,“ vysvetlil Mate Rimac, generálny riaditeľ automobilky Bugatti Rimac, ktorá patrí pod koncern Volkswagen.

-jj-, zdroj a foto: Bugatti

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov