Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford E-Transit Custom – Revolúcia z ktorej odpadnete

Ford sa konečne pochválil detailnejšími informáciami o modeli E-Transit Custom, ktorý má byť viac než len elektrickou dodávkou. Výrobca tvrdí, že počúvol zákazníkov a dal im to, čo chceli.

E-Transit Custom uzrel svetlo sveta v máji 2022, aj keď príliš veľa detailov sme okrem vzhľadu nepoznali. Teraz Ford predstavil detaily, ktoré tvoria obraz kompletnej a premyslenej dodávky budúcnosti. Nie je to ďaleko, pretože uvedenie na trh je naplánované na jeseň roku 2023.

Vzhľad nového Fordu sa odlišuje od konkurencie. Karoséria pôsobí dynamicky a prekvapivo štíhle. To je výsledok nielen stylistov, ale aj špecialistov na aerodynamiku, ktorým sa podarilo znížiť odpor vzduchu približne o 10 percent. čím získate dojazd 40 km na jedno nabitie a to až 380 km podľa meracieho cyklu WLTP. Vďačí za to nielen batérii s kapacitou 74 kWh, ale aj štandardnému tepelnému čerpadlu, ktoré zaisťuje nielen optimálnu teplotu v kabíne, ale zvyšuje aj energetickú efektivitu pohonu. Za zmienku stojí, že akumulátor je možné nabíjať výkonom až 125 kW na verejných staniciach alebo palubným 11 kW trojfázovým zariadením.

Samotný pohon sa v závislosti od verzie môže pochváliť výkonom 136 koní alebo 218 koní. Maximálny krútiaci moment 450 Nm je tiež pôsobivý. To je strop silných dieselov, takže o výkon sa vodiči báť nemusia. Sľubné je aj užitočné zaťaženie 1100 kg a dve tony na ťažné zariadenie. To všetko pri zachovaní vcelku kompaktných rozmerov a vysokej praktickosti, čo sa v nákladovom priestore prejavuje dokonale rovnou podlahou či bočným otvorom so šírkou 1030 mm. Toto je však len začiatok.

Ford sa môže pochváliť množstvom riešení zameraných na uľahčenie práce zákazníkom z rôznych odvetví podnikania. E-Transit môže byť napríklad pojazdná dielňa schopná napájať externé zariadenia s výkonom až 2,3 kW. Dobre poslúži aj ako kancelária vďaka špeciálnemu osvetleniu kabíny, početným odkladacím priehradkám, prídavným USB zásuvkám alebo voliteľnému „rozbitému“ volantu, ktorý možno použiť ako stolík na notebook.

Kuriéri zase budú potrebovať režim Delivery Assist, ktorý im pomôže automatizovať malé, opakujúce sa činnosti. Stačí, aby vodič presunul páku do polohy P a auto si po chvíli samo zapne výstražné svetlá a otvorí bočné dvere. Štandardný 5G modem navyše zabezpečí neustálu komunikáciu s vozidlom, a to aj medzi vozidlami používanými napríklad vo vozovom parku. V rámci balíka služieb Ford Pro bude možné pomocou smartfónovej aplikácie nielen kontrolovať stav vozidla, ale napríklad aj sprístupniť auto vybraným ľuďom.

E-Transit Custom je auto postavené od nuly na úplne novej elektrickej platforme. Vyrábať ho bude Ford Otosan v závode Yeniköy v Turecku. Prvé exempláre by sa k zákazníkom mali dostať koncom roka 2023. Potom zistíme, či model spĺňa vysoké očakávania.

Ford E-Transit je Transit na elektrinu

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov