Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Realita zajtrajška: Za peniaze z banky si nový spaľovák nekúpite!

Trendy k elektromobilite sú šialené. Štáty, či rôzne inštitúcie si hľadajú cesty, ako ľudí donútiť ku kúpe elektromobilu.

Nechceme elektromobily haniť. Sú fajn. Ale určite nie sú riešením ekologickej krízy a určite nie sú pre každého. Je mi doslova zle, ako niektoré média celosvetovo ale už aj lokálne tlačia do elektromobility a prezentujú, aká je super. Podľa mňa taká super nie je, ale dajme tomu že správne slovo je naozaj “len” fajn…

Každopádne, EÚ nie je jediná, ktorej doslova hrabe s nátlakom na elektromobilitu a tŕňom v jej oku sú emisie pochádzajúce len z výfuku. Teraz prinášame informáciu od protinožcov.  Bank Australia plánuje zastaviť poskytovanie pôžičiek na nové spaľovacie autá. Týmto spôsobom chcú podporiť nákup a používanie elektrických vozidiel a dobehnúť ostatné rozvinuté krajiny. Vo svojom nedávnom vyhlásení uviedla, že od roku 2025 zruší pôžičky na nové vozidlá na fosílne palivá. Sasha Courvilleová, šéfka oddelenia dopadov klimatickej zmeny banky uviedla, že dátum bol vybraný, „pretože prechod na elektrické vozidlá musí prebehnúť rýchlo.”  Áno, čítate dobre. Prechod MUSÍ prejsť RÝCHLO. Zvláštna argumentácia, ale budiš…

Požiar elektromobilov – Francúzi majú patent, ako ho uhasiť do 5 minút

Hoci od roku 2025 už nebudú poskytovať pôžičky na nové vozidlá so spaľovacím motorom (pozor, ani na hybridy!) – Bank Australia ich bude naďalej poskytovať na autá ojazdené. „Budeme naďalej ponúkať pôžičky na ojazdené vozidlá na fosílne palivá, kým nebude existovať životaschopný a prosperujúci trh s elektrickými vozidlami,“ uvádza sa v správe.

Predstavitelia Austrálie sú naštvaní, že podiel predaja elektromobilov sú len 2%, pritom v iných krajinách tento podiel presahuje 10%. Každopádne, myslím si, že Austrália by sa mala nad sebou trošku zamyslieť, lebo napr. nedávne zastropovanie cien energii spôsobilo na tamojšom trhu hotovú katastrofu. Navyše, aj na tamojšiu teplú klímu dobíjanie elektromobilov nemusí byť tak efektívne, ako si myslia. Jednoducho časť elektriny pôjde na chladenie batérie a tým sa predlží aj reálny čas nabíjania… A to sa ešte nebavíme o geografii a rozľahlosti Austrálie.

Zdroj: openiazoch.zoznam.sk, oenergetice.cz

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov