Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Hyundai IONIQ 6: Učebnica aerodynamiky

Jedinečnosť modelu IONIQ 6 umocňuje novo navrhnuté logo „H“ značky Hyundai.

Úžasný “look” na ten “luk”!! Koncern Hyundai odhalil design dlho očakávaného elektromobilu IONIQ 6, ktorého hlavnou črtou sú nadčasové aerodynamické tvary. Pozitívom je aj inovatívne využitie trvale udržateľných materiálov.

IONIQ 6, inšpirovaný konceptom Hyundai Prophecy, je charakterizovaný čistými, jednoduchými líniami. Ozdobou sú rýdzo aerodynamické tvary, pre ktoré dizajnéri značky Hyundai používajú označenie Emotional Efficiency. Aerodynamický design elektromobilu IONIQ 6 s ekologicky ohľaduplným, komfortným interiérom stelesňuje obrys novej éry elektromobility.

Designový motív Ethical Uniqueness (etická jedinečnosť) odráža zameranie značky Hyundai na zákazníkov, energetickú hospodárnosť a ekologickú zodpovednosť. IONIQ 6 sa prezentuje etickým a jedinečným designom, ktorého základom je energetická hospodárnosť a široké využitie trvale udržateľných materiálov. Design modelu IONIQ 6 je od začiatku zameraný na potreby užívateľov.

Vývoj interiéru pritom prebiehal súbežne s exteriérom. Snahou bolo maximalizovať a optimalizovať vnútorný priestor a predĺžiť prednú aj zadnú časť interiéru. Výsledkom je jedinečná aerodynamická silueta a súčasne priestorný interiér. Rovnako ako oceňovaný IONIQ 5 je aj IONIQ 6 produktom designovej stratégie Hyundai Look, ktorá poskytuje každému modelu originálny vzhľad.

Hyundai na základe svojho zamerania na požiadavky zákazníkov prispôsobuje design rôznym životným štýlom namiesto vytvárania jedného štýlu pre všetkých. IONIQ 6 má vďaka nízkej prednej časti, aktívnym vzduchovým klapkám, minimálnym špáram a digitálnym vonkajším spätným zrkadielkam ultra nízky súčiniteľ aerodynamického odporu vzduchu, len 0,21. K tomu prispievajú tiež elipticky tvarovaný a krídlom inšpirovaný spojler s wingletom.

Okrem toho ešte k elitnej aerodynamike prispieva usporiadanie zadnej partie vozidla, ktorá pripomína zadnú časť lode, a špeciálne prvky na oboch stranách zadného nárazníka. Snaha dosiahnuť čo najlepšiu aerodynamiku je zjavná dokonca aj na spodnej strane vozidla, či už sa jedná o kompletné zakrytie podvozku, optimalizované deflektory alebo zmenšené medzery medzi kolesami a ich podbehmi.

IONIQ 6 tiež integruje viac než 700 parametrických pixelov na rôznych miestach, akými sú svetlomety, zadné združené svetlá, senzory na spodnej časti predku, ktorá ozdobné rámčeky výdychov ventilačnej sústavy alebo ukazovateľ na stredovej konzole. Tieto prvky v rôznych častiach vozidla posilňujú identitu značky IONIQ. Vysoko umiestnené brzdové svetlo s parametrickými pixelmi vytvára pri brzdení neprehliadnuteľný svetelný podpis zadnej partie.

Jedinečnosť modelu IONIQ 6 umocňuje tiež novo navrhnuté logo „H“ značky Hyundai na prednej kapote. Platforma E-GMP umožnila designérom predĺžiť prednú aj zadnú čásť interiéru. Tým vytvorili optimalizovaný priestor pre nohy a súčasne dosiahli celkovo nevšednú priestrannosť, ktorá cestujúcim zaručuje príjemný pobyt vo vnútri vozidla. Platforma sa vyznačuje tiež úplne plochou podlahou, ktorá umocňuje pocit rozľahlosti a slobody pohybu.

-jj-, zdroj a foto: Hyundai

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov