Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford Pro Electric SuperVan: Utajený prototyp

Konštrukciu vanu zaistila divízia Ford Performance v spolupráci s rakúskou spoločnosťou.

Renomovaná automobilka Ford sa rozhodla potešiť priaznivcov elektromobility. Extrémne výkonný automobil do zásuvky Ford Pro Electric SuperVan vznikal ako utajený prototyp a dosahuje maximálny výkon 1471 kW!

Konštrukciu zaujímavého športového vanu zaistila divízia Ford Performance v spolupráci s rakúskou spoločnosťou, ktorá sa špecializuje na elektrifikované súťažné a pretekárske vozidlá. Účelom tohto špeciálu, inšpirovanom novým E-Transitom Custom, je demonštrovať možnosti Ford Pro v oblastiach digitalizácie a začal elektrického pohonu.

Ford tak dnes začal písať prvú elektrifikovanú kapitolu v histórii legendárnych SuperVanov. Na tradičnom Festivale rýchlosti v britskom Goodwoode mal premiéru prototyp elektromobilu, ktorý využíval potenciál elektrického pohonu a rozšírenej konektivity. Je to najvýkonnejšia dodávka značky Ford v histórii a svojimi výnimočnými parametrami zdôrazňuje odhodlanie Fordu v oblasti elektrifikácie.

Kvarteto elektromotorov v spojení s 50kWh batériou, ktorá disponuje kvapalným chladením, a špeciálnym riadiacim systémom dávajú elektrickému SuperVanu výkon 1471 kW, vďaka čomu dokáže akcelerovať z pokoja na stovku za menej než dve sekundy. Tiež podvozok vznikol špeciálne pre Electric SuperVan a je dimenzovaný pre jazdu na pretekárskych okruhoch.

Ze sériových vozidiel Ford pochádza rovnako palubný systém Ford SYNC s dotykovou obrazovkou, rozšírený o funkcie súvisiace so špecifickými vlastnosťami elektrického SuperVan. Rozšírená konektivita umožňuje prenos dát pre vzdialenú správu vozidla v reálnom čase, rovnako ako to funguje v prípade integrovaných online služieb zvyšujúcich produktivitu viac než 125.000 zákazníkom Ford Pro v Európe.

Ford Pro Electric SuperVan je prototyp existujúci v jedinom exemplári. Tím Ford Design mal preto úplne voľnú ruku a mohol navrhnúť extravagantný elektromobil, ktorého vzhľad na seba strháva pozornosť. Je to reakcia na extrémne dynamický potenciál elektrického SuperVanu. Výrazne rozšírené lemy blatníkov, svalnatý štýl a špeciálne zafarbenie tvoria dohromady najextrémnejšiu interpretáciu designového tvaroslovia Transitu.

Navyše, elektrický pohon dal návrhárom viac slobody než spaľovací motor so svojimi nárokmi na zástavbu a chladenie. „Možnosť nadviazať na príbeh legendárneho SuperVanu a pretvoriť ho pre 21. storočie bola príležitosťou snov,“ povedal Amko Leenarts, riaditeľ designu vo Ford of Europe. „Štvrtá kapitola histórie SuperVanu je zatiaľ najrýchlejšia a najextrémnejšie, súčasne si však zachováva DNA Transitu!

Za volantom elektrického SuperVanu v ostrovnom Goodwoode sedel Romain Dumas, jazdec s pozoruhodnými výsledkami v elektrických súťažiach. Je držiteľom traťových rekordov v pretekoch do vrchu v Goodwoode aj na legendárnom Pikes Peak v USA. Navyše, zajazdil rekordný čas s elektromobilom na obávanej Nordschleife, kde tiež ovládol štyri preteky na 24 h. Okrem toho sa môže ešte pochváliť rekordne dlhou vzdialenosťou v pretekoch 24 hodin Le Mans a titulom majstra sveta FIA vo vytrvalostnej súťaži triumfom vo svojej triede na Rely Monte Carlo.

-jj-, zdroj a foto: Ford

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov