Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rolls-Royce Boat Tail: Haute-couture

Britskú spoločnosť Rolls-Royce založili v roku 1906 Charles Rolls a Henry Royce.

Na prehliadke automobilovej elegancie Concorso d’Eleganza Villa d’Este v lukratívnom prostredí talianskeho jazera Coma patril medzi najväčšie ozdoby Rolls-Royce Boat Tail. S ročným odstupom ide o druhý z troch projektov oddelenia na objednávku Rolls-Royce Coachbuild.

Posledný počin britskej luxusnej automobilky na ceste ku koreňom zhotovili na objednávku pre mecenáša umenia. Jeho rodinný podnik vyrástol na základoch otcovho obchodu zameranom na spracovanie periel. Inteligentný a scestovaný muž vedel presne, čo chce, takže originálnym spôsobom doplnil umenie čalúnikov a karosárov vlastnými prvkami. Precízne opracované panely karosérie tvoria obrovské pláty hliníku, ktoré ruky majstrov vytvarovali podľa vzoru pretekárskych jácht zo začiatku 20. storočia.

Lak karosérie je samostatná kapitola. Pre inšpiráciu priniesol budúci solventný majiteľ dizajnérom štyri perlorodky, ktoré vybral zo svojej súkromnej zbierky. Následne sa tým pokúsili čo najvernejšie zachytiť farbu vnútra lastúry. Pre Rolls-Royce išlo o jedno z najnáročnejších zadaní v histórii v rámci úprav na objednávku. Základom je trblietajúca sa zmes lesku ustrice s odtieňom jemnej ruže, navyše doplnenej veľkými bronzovými vločkami. Výsledkom je unikátna perleť meniaca sa v závislosti na svetelných podmienkach.

Naopak kapota nesie kontrastný koňakový odtieň obsahujúci bronzové a hliníkové šupinky. Základ prekrýva ľadovo matný číry lak. Celkový dojem dotvára mriežka chladiča vyhotovená z masívneho hliníkového bloku, na vrchole ktorej stojí ikonická soška Spirit of Ecstasy v ružovom zlate. Dominantou zadnej časti originálnej limuzíny sú dve viečka, ktoré po otvorení pripomínajú motýlie krídla. Aby viac reflektovali „palubu lode“, tvorí ich povrch kráľovský orech, ktorý v priebehu rokov dozrieva a vytvára si unikátnu prirodzenú patinu s koňakovým nádychom. Ide opäť o prvok, ktorý majiteľ vybral sám.

Interiér luxusného vozidla je dokonale zladený s výnimočným exteriérom. Charakterizuje ho dôkladný výber koží zladených s orechovým stredovým tunelom a detaily z ružového zlata. Miestami má koža perleťový povrch. Klenotom palubnej dosky sú hodiny, ktoré si majiteľ tiež vybral zo súkromnej zbierky pre svoj decentný design. Rolls-Royce Boat Tail je úchvatným klenotom, ktorý si vlastník hrdo zaparkuje do svojho privátneho múzea moderných aj klasických automobilov Rolls-Royce.

Program Coachbuild poskytuje našim dizajnérom bezkonkurenčnú kreatívnu slobodu. Dáva im možnosť posunúť dizajn, využitie materiálov, inžinierstvo aj remeselné spracovanie na najvyššiu úroveň,“ prezradil šéf britskej automobilky Torsten Müller-Ötvös. Podľa neho je program Coachbuild návratom značky k tradícii niekdajšieho karosárstva: „Je to haute-couture nášho odvetvia. Pre objednávateľa ponúka maximálnu individualitu, pocit originality a služby na mieru. Je to omnoho viac než len krásny automobil, karosárska kreácia sa stáva odkazom, ktorý pre každého klienta stelesňuje niečo mimoriadne osobného a emocionálne silné.“

Vedeli ste, že…?
Britskú spoločnosť Rolls-Royce založili v roku 1906 Charles Rolls a Henry Royce. Okrem vojenskej techniky, leteckých a lodných motorov je ostrovná značka známa hlavne ako výrobca luxusných automobilov a limuzín. Od roku 1998 patrí automobilka Rolls-Royce do skupiny BMW.

/Prvý z troch modelov Rolls-Royce Boat Tail/

-jj-, zdroj a foto: Rolls-Royce

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov