Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Citroën 2CV – Minimalistický elektrický crossover

Ide o dizajnový pokus od Dejana Hristova ako návrh pre reinkarnáciu Citroënu 2CV, ktorý nie je spojený ani podporovaný Citroënom.

Bez ohľadu na to, že Citroën má vynikajúcu historiu, zdá sa, že sa neprikláňa k nasledovaniu vývoja v štýle retro, ktorý je populárny medzi elektromobilmi, ako je napr. VW ID. Buzz, Fiat 500 a Honda e. To však nebránilo nezávislému dizajnérovi Dejanovi Hristovovi navrhnúť reinkarnáciu známeho Citroënu 2CV, ktorý by sa mohol vrátiť ako elektrický crossover s minimalistickým dizajnom.

Hristov priznáva, že 2CV zapôsobilo na mnohých mladších dizajnérov, no tvrdí, že väčšina z nich sa bála zostať verná unikátu. To isté platí pre osobné dizajnérske štúdio Citroën, ktoré využívalo komponenty z 2CV v prvej generácii C3, C3 Pluriel, konceptu REVOLTe 2009 a modernejšej ťažkej štvorkolky Ami, no v žiadnom prípade neprišlo k oživeniu v pravom slova zmysle.

Pri tomto projekte však nezávislý dizajnér zachoval známu siluetu pôvodného 2CV (1948-1990) spolu so zaoblenou líniou strechy, výraznými blatníkmi a kapotou. Tmavo tónované LED svetlomety, minimalistická mriežka chladiča, nádherné povrchy na zložitej karosérii, kamery namiesto zrkadiel a zadné svetlá cez celú šírkou prenášajú 2CV medzi trendové retro modely súčasnosti. Dizajnér vedel čo robí, a namiesto vzhľadu supermini hatchbacku, dizajnér siahol po vyvýšenom vzhľade crossoveru, ktoré sú aktuálne veľmi populárne.

Čo by bolo určite úplne odlišné od obdobia pôvodnej 2CV, je výbava. Jednoducho by to nešlo, keby dnes boli stierače ovládané ručne, alebo chýbala klimatizácia. Päťmiestna kabína 2CV EV by teda mala niesť všetky požadované zariadenia spolu s dotykovou obrazovkou infotainmentu, elektrickým ovládaním okien a kvalitným audio systémom.

Pokiaľ ide o rozmery, 2CV EV narástol v porovnaní s pôvodným o 381 mm, čo nás dostáva k k veľkosti 4 241 mm. Tým ho možno zaradiť medzi B-SUV rovnako ako Peugeot 2008, ktorý meria 4 300 mm.

Zdroj: behance.net

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov