Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Reinkarnácia sa nepodarila. Ďalšia japonská automobilka končí!

Reinkarnácia sa nepodarila. Vo svete to nie je ojedinelý prípad. Pre fanúšikov štyroch kolies je táto značka akousi modlou. Uhádnete o akú značku ide?

Japonská značka Datsun, ktorú v roku 2013 priviedla opäť k životu aliancia Renault-Nissan, oficiálne opäť odchádza do zabudnutia. Rozpočet proste nestačí.

Čim bol Datsun voľakedy výnimočný? Väčšina automobilových nadšencov si Datsun určite spojí s ikonickými japonskými kupé vrátane ikonických 240 a 280. Žiaľ, v 80. rokoch značka rýchlo upadla do zabudnutia, aby sa o 27 rokov neskôr vrátila na trh v úplne novej verzii.

Držitelia práv  k nazvu, aliancia Renault a Nissan, sa v roku 2013 rozhodli oživiť Datsun, aj keď v dosť nečakanej podobe, reprezentovanej mestskými lacnými modelmi. Plány to boli naozaj smelé. Nissan vtedy predpokladal optimistický ročný predaj 300-tisíc. kusov celkovo na trhoch Ruska, Indonézie a Indie.

Realita však dopadla inak. Veľké plány skončili sklamaním. Prosto to nevyšlo. Záujem o ľudové autá bol taký malý, že v roku 2020 Datsun zmizol z Ruska a Indonézie. Teraz, v roku 2022, aj z Indie. Továreň v Chennai zastavila výrobu modelu Redi-GO v marci, hoci rozhodnutie oznámili až teraz.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov