Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


FLEX Rover od Venturi Astrolab

Na testovaní sa aktívne zúčastnil aj americký kozmonaut-veterán Chris Hadfield.

Letecká spoločnosť Venturi Astrolab nedávno predstavila FLEX (Flexible Logistics and Exploration) Rover, ktorý je určený na zlepšenie lunárnej a planetárnej mobility.     

Relatívne mladá kalifornská letecká firma pozostáva z tímu odborníkov na planetárne vozidlá a robotiku, ktorej cieľom je uviesť na trh flotilu FLEX roverov vhodných pre mobilitu a podporu trvalej ľudskej prítomnosti na Mesiaci alebo Marse. Spoločnosť Astrolab vidí ďalekú budúcnosť a preto navrhuje, vyvíja a konštruuje rôzne podporné technológie a inovácie, ktoré by pohyb a život mimo našej planéty Zem uľahčili.

Prvou lastovičkou je práve lunárne vozidlo FLEX Rover. Modulárny stroj je určený  pre dve osoby, menší náklad, anténu, solárne moduly, robotické ruky a sériu senzorov. Na doterajšom pozemskom testovaní sa aktívne zúčastnil aj americký kozmonaut-veterán Chris Hadfield. Jedinečný komerčný potenciál Roveru FLEX vychádza z jeho novej architektúry systému mobility.

Práve tá mu dáva schopnosť vyzdvihnúť a uložiť modulárne užitočné zaťaženie na podporu robotickej vedy, prieskumu, logistiky, prieskumu/prípravy miesta, výstavby, využívania zdrojov a ďalších kritických činností k trvalej prítomnosti na Mesiaci a mimo neho. FLEX, skonštruovaný s ohľadom na adaptívnu užitočnosť, môže slúžiť aj ako nepretlakový rover pre posádku dvoch astronautov spoločne s Lunárnym terénnym vozidlom (LTV) NASA.

„Aby ľudstvo skutočne trvalo žilo a fungovalo mimo Zeme, musí existovať efektívna a ekonomická dopravná sieť od štartovacej rampy až po konečnú základňu. V súčasnosti sa nachádzame na poslednej míli a medzeru, ktorá existuje zaplní Astrolab. Navrhli sme platformu mobility môže fungovať v rámci ekosystému dopravných systémov, vozidiel a nástrojov,“ povedal Jaret Matthews, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Astrolab.

-jj-, zdroj, foto a video: Astrolab

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov