Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nákladné autá EÚ majú stopku do Ruska cez Bielorusko! Do tohto termínu sa musia všetky vrátiť

Rusko v podstate cez Bielorusko reagovalo na dopravné sankcie EÚ. Od 16. apríla, stratia kamióny z krajín Európskej únie možnosť premávať na východných trasách okrem prepravy do bieloruských prekladísk.

Dopravcovia z EÚ budú po novom vpustení len 50 kilometrov hlboko do Bieloruska. Stačí sa dostať na štrnásť vopred určených prekládkových miest, kde náklad ďalej prevezú kamióny patriace bieloruským alebo ruským spoločnostiam. Za každých okolností chcú tak zachovať kontinuitu dodávok tovaru.

Nákladné autá EÚ budú mať pár dní na to, aby sa vrátili do svojich krajín do 23. apríla, za predpokladu, že už boli na bieloruskom území pred 16. aprílom. Existuje aj krátky zoznam výnimiek, ktoré umožňujú neobmedzenú prepravu živých zvierat a pošty.

Čo to znamená pre firmy? Toto rozhodnutie jasne vylúči trasy cez Bielorusko, napríklad do Kazachstanu, Uzbekistanu alebo Číny. Buď sa dopravcovia s týmito smermi rozlúčia úplne, alebo nájdu náhradné riešenie.  Existujú aj nápady na alternatívnu cestu do Kazachstanu cez Balkán, Turecko, Kaukaz a Kaspické more, alebo cez krajiny Pobaltia, ale tam sa treba pripraviť na niekoľkodňové čakacie lehoty na hraniciach.

13 krajín ohlásilo koniec spaľovacích kamiónov. Už o 9 rokov!

Za zmienku tiež stojí, že toto riešenie je dobre známe po celom svete. Nejde len o formu sankcie, ale o ochranu trhu. Presne rovnako funguje doprava medzi Mexikom a Spojenými štátmi, kde môžu mexické kamióny vchádzať len do pohraničných oblastí v Spojených štátoch. Podobný systém využívajú Číňania aj voči kamiónom z Ruska a Európy, pričom ich prepúšťajú len k bezprostrednej hranici, kde sú celé prekladiská.

V podstate sa jedná o protiopatrenie, ktoré prijala EÚ, tá totiž dala dopravcom z Ruska a Bieloruska čas ešte najneskôr 16. apríla, aby opustili jej územie s výnimkou postových služieb, prepravy plynu, vzácnych kovov, potravín a pod.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov