Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota: Roboty dostanú umelé svaly

Japonská automobilka podala patentovú prihlášku na konštrukciu umelých svalov. Tá umožní robotom kopírovať ľudské pohyby a vykonávať nebezpečné činnosti. Technológia je založená na pohonoch, ktoré spolupracujú so senzormi a prinesú zvýšenie výkonu aj spoľahlivosti.

Zariadenia, ktoré odborníci často prirovnávajú k činnostiam biologických svalov sa používajú v prípade eskalátorov alebo posuvných dverí. Vývojári chcú využiť technológiu k výrobe robotov, ktorí budú nahradzovať nebezpečnú alebo rutinnú ľudskú prácu. Toyota už zaslala prihlášku na úrad pre patenty v Spojených štátoch.  Žiadanka sa týka nového spôsobu využitia hydraulických a pneumatických pohonov alebo aktuátorov.

Podľa značky Toyota zaistia aktuátory väčšiu univerzálnosť, výkon a bezporuchovosť. To do budúcna prinesie na trh s robotmi veľkú výhodu oproti existujúcim technológiám. Z dôvodu tepelného zvárania a lepenia majú hydraulické pohony svoje limity. Toyota sa snaží obmedzenia vyriešiť tak, že vo valcoch aktuátorov použije namiesto kvapaliny vákuum s elektródami a polymérmi. Roboty vyvíja Toyota už veľa rokov.

V roku 2005 predstavila svetu päť robotov Partner Robots s rôznymi pohybovými systémami. Slávnym sa stal ten, ktorý hráva na trúbku. Známy je aj robot ovládaný hlasom alebo pomocou tabletu. Dokáže dokonca zdvíhať a prinášať predmety, pohybovať sa po byte a vyhýbať sa prekážkam. Jeho úlohou je pomáhať starším a chorým. Delivery Support  Robot je určený k doručovaniu tovaru na krátke vzdialenosti a patrí medzi varianty robotov, ktoré asistujú človeku.

Môže priviezť potraviny z blízkeho obchodu alebo na štadióne roznášať objednané nápoje a občerstvenie. V roku 2017 predstavila Toyota diaľkovo ovládaného robota T-HR3, ktorého je možné vďaka 5G sieti riadiť kdekoľvek na svete. Používa moduly aktuátorov prepojených so senzormi robotického riadiaceho systému a tým kopíruje pohyby človeka. T-HR3 umožňuje riadiť silu, ktorou pôsobí na predmety alebo osoby, a tiež koordinovať pohyby alebo udržovať rovnováhu.

Robot hrajúci basketbal, kde hrajú rolu okrem aktuátorov a senzorov aj kamery, získal umelú inteligenciu. Ta vypočítavá trajektóriu loptičky. Cieľom spoločnosti Toyota je vytvárať inteligentné domácnosti, ktorých súčasťou budú domáci roboti. Zriadila kvôli ním špeciálne laboratórium, ktoré súčasne slúžilo ako byt. Tam sa roboti učia fungovať v premenlivom a chaotickom prostredí súkromného domu. Testujú sa tu najnovšie prototypy k čisteniu stropov a robotického chápadla pre manipuláciu s krehkými predmetmi.

-jj-, zdroj a foto: Toyota

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov