Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


MOTOGP – Aprilia oslavuje historický úspech!

Aprilia oslavuje spolu s Aleixom Espargarom vo veľkej cene Argentíny svoje prvé víťazstvo v triede MotoGP.

Pre továreň z Noale, jednu z najúspešnejších značiek v histórii motocyklového športu, má toto víťazstvo poradové číslo 295 v seriáli Veľkých cien Majstrovstiev sveta cestných motocyklov, a po nespočetných víťazstvách v triedach 125 a 250 cm3 je prvým v prémiovej kategórii v novodobej štvortaknej ére.

Historický deň pre Aleixa Espargara má o to väčší význam, že išlo o jeho jubilejnú 200. Veľkú cenu v prémiovej triede. Ako správny kapitán tímu bol Aleix hviezdou celého nezabudnuteľného víkendu, keď získal pole position, víťazstvo a zajazdil najrýchlejšie kolo pretekov. Zároveň jasne demonštroval výnimočný pretekársky potenciál motocykla Aprilia RS-GP 2022.

Vďaka tomuto víťazstvu teraz Espargaró vedie celkovému hodnoteniu šampionátu so 45 bodmi, čo predstavuje pre celý tím Aprilia Racing veľmi pozitívny začiatok sezóny. Na okruhu Termas de Rio Hondo navyše Maverick Viñales dosiahol siedme miesto svojho najlepšieho výsledku sezóny a v prvých niekoľkých kolách sa dokonca držal medzi prvou päťkou.

ALEIX ESPARGARÓ

„Som veľmi pyšný na historický úspech, ktorý sa nám podarilo dosiahnuť. Museli sme prejsť dlhú cestu, aby sme sa dostali až sem, ale napokon sa to podarilo! Bol to fantastický víkend, ale vôbec nie jednoduché preteky. Počas tréningu som bol extrémne rýchly, a rovnako tak aj vo warm-upe, no v pretekoch som trochu bojoval s nedostatkom gripu. Ale nespanikáril som. Skúsil som niekoľkokrát zmeniť nastavenia elektroniky, aby som sa tých problémov zbavil a ku koncu sa mi skutočne podarilo to zlepšiť. Bol som o pár desatín rýchlejší ako Martín, ale predbehnúť ho nebolo vôbec ľahké – čiastočne aj preto, že to bola pre mňa nová situácia. Nikdy predtým som nebojoval o víťazstvo v MotoGP. Bol to fakt vzrušujúci pocit, obzvlášť v poslednom kole. Som neuveriteľne šťastný za Apriliu, za seba a za svoju rodinu. Zaslúžime si to. Chcem opäť poďakovať celému tímu, ktorý v Noale tvrdo pracuje, a spoločnosti Piaggio Group za podporu. Teraz sme na čele šampionátu a pokúsime sa celú túto situáciu brať iba pozitívne. Budeme sa ďalej pretekmi baviť a zostaneme nohami pevne na zemi.“

MAVERICK VIÑALES

Faber Moto SK – Season opening 2022

„Dnešný výsledok bol skvelý pre nás všetkých. Som nesmierne šťastný za celý tím a za Aleixa. Cez zimu sme tvrdo pracovali a zaslúžime si to. Vedel som, že Aleix môže vyhrať, pretože na tréningoch ukázal že je rýchlejší ako všetci ostatní. Všetci sme pevne dúfali, pretože toto víťazstvo je nesmierne dôležité a je to veľká vzpruha pre sebavedomie nás všetkých. Pokiaľ ide o moje preteky, bojoval som s množstvom súperov, strácal čas vzájomným predbiehaním, a to sa očividne podpísalo na pneumatikách, ale nemôžem sa sťažovať. Je skvelé byť späť v prvej desiatke, aj keď som mohol skončiť ešte lepšie. Navyše sa moje tempo na pretekoch veľmi zlepšilo a získal som dobrý pocit z motorky. V tejto súťaži sme chceli znova vyskúšať, že fungujú zmeny v nastavení, ktoré sme vyskúšali vo warm-upe v Indonézii, a ukázalo sa že áno. Takže som v tejto chvíli presvedčený, že sa odteraz budeme môcť naďalej zlepšovať.“

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov