Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


T.33 od Gordon Murray Automotive

Jeden exemplár vyjde zákazníkov na 1,37 milióna libier.

Britský automobilový dizajnér a konštruktér Gordon Murray ukázal nedávno svetu druhý model od svojej vlastnej značky Gordon Murray Automotive (GMA). Exkluzívne a ľahké dvojmiestne športové kupé dostalo názov T.33.

Rovnako ako starší brat model T.50 aj v prípade T.33 je produkcia striktne limitovaná na sto kusov, aby sa zachovala exkluzivita. Jeden exemplár vyjde zákazníkov na 1,37 milióna libier, stále teda nejde o lacné auto. Oproti T.50 ale ešte ide lacnú záležitosť. GMA vozidlo opisuje ako globálny automobil, takže by mal byť skutočne homologizovaný na prihlásenie v ktoromkoľvek štáte. Atraktívny športiak dostal úplne nový skelet z karbónu a hliníku, na ktorom je karbónová karoséria.

Pod kapotou nájdete rovnako ako v prípade T.50 uprostred umiestnený agregát Cosworth V12 . Obmedzovač je však znížený na 11.100 otáčok za minútu. Tento vysokootáčkový motor ponúka to najlepšie skutočne až hore, pri 9000 otáčkach máte maximálnych 451 N.m krútiaceho momentu a v 10.500 otáčkach 607 koní. Sila motoru sa prenáša na zadné kolesá pomocou šesťstupňovej manuálnej prevodovky. Na želanie sa bude dodávať aj riadenie pádlami pod volantom.

Výrobca nezverejňuje dynamické parametre, ale poznáme hmotnosť – 1090 kg. Model T.33 síce postráda zadný „vetrák“ z T.50, ale má svoje vlastné aerodynamické vychytávky. Napríklad pre seba navrhnuté prúdenie vzduchu pod vozidlom alebo aktívne zadné krídlo. Vozidlo má vpredu devätnástky vpredu a dvadsiatky vzadu, vždy s pneumatikami Michelin Pilot Sport 4S. V jazdných asistentoch nájdete len posilňovače bŕzd a riadenia, ABS a kontrolu trakcie.

Športiak T.33 má len dva malinké displeje na najdôležitejšie údaje a parkovaciu kameru. Vozidlo s vybrúseným aerodynamickým dizajnom a veľmi vysokým výkonom, má objem batožinového priestoru 280 litrov. Zaujímavosťou je aerodynamika, nasávanie do motoru na streche, predné svetlomety podobné tým aktuálnym od Porsche a veľmi efektné zadné kruhové. V interiéri nájdeme analógový tachometer, perfektnú riadiacu páku, a žlté sedadlo pre šoféra.

-jj-, zdroj a foto: GMA

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov