Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


A je to tu, cena za nabíjanie elektromobilov rastie

Od 1. marca 2022 sa GreenWay pridáva k viacerým európskym poskytovateľom služieb nabíjania a začína uplatňovať aktualizovaný cenník nabíjacích služieb. Zmeny sa týkajú úrovní nabíjania, prístupu k voľným kWh, aj samotných cien. 

Aj svet elektromobility prežíva ďalšie turbulentné obdobie. V roku 2021 v Európskej únii dosiahol podiel batériových elektrických vozidiel rekordných 9,1% na celkových predajoch. Okrem pozitívnych správ pribudli aj nové výzvy. Za ostatných niekoľko mesiacov atakovali ceny energií v celej Európe historické maximá. Obstarávacie náklady na 1 MWh elektrickej energie vzrástli 3,5 násobne v porovnaní v rovnakým obdobím minulého roka.

„Vždy sa snažíme nastavovať ceny spôsobom, aby reflektovali trh a boli trvalo udržateľné. Nastavenie ceny pod náklady je deštruktívne pre trh a zavádzajúce pre klientov.  V minulom roku sme úpravou cenníka priniesli viaceré vylepšenia a cenu sme boli schopní aj znížiť. Keďže však nedokážeme ovplyvniť globálne udalosti, musíme sa im prispôsobiť,” povedal Peter Badík, Managing Partner spoločnosti GreenWay.

Zjednodušenie cenníka

Cenník GreenWay je jednoduchší a prispôsobil sa bežnému rozdeleniu na tri úrovne: štandardné AC nabíjanie, rýchle DC nabíjanie do 100 kW (vrátane) a ultrarýchle DC nabíjanie nad 100 kW. Zároveň však ostáva výhodné DC nabíjanie do 25 kW v rovnakej cenovej kategórii ako štandardné AC nabíjanie.

Novinka: prenášanie nevyužitých kWh do nasledujúceho mesiaca

Po pozitívnom ohlase jednorazovej akcie, pri ktorej boli voľné kWh z programov Energia Plus a Energia Max prenesené do nasledujúceho obdobia  (v decembri 2021 počas opatrení obmedzujúcich mobilitu), nový cenník uplatňuje rovnaký prístup. Všetky nespotrebované kWh v danom mesiaci budú prenesené do nasledujúceho mesiaca. Prenesené kWh sa budú v novom mesiaci čerpať ako prvé.

SHELL a IONITY – Nabíjanie s 350 kW už aj na Slovensku

GreenWay dlhodobo rozvíja svoju víziu zdravšieho a čistejšieho životného prostredia a ekonomiky menej závislej na fosílnych palivách, prináša inovácie a aktívne pracuje v národných aj európskych organizáciách zameraných na rozvoj elektromobility. V roku 2021 GreenWay spustila celkovo 150 nových nabíjacích staníc: 33 staníc na Slovensku a 117 v Poľsku. Plány spoločnosti sú konzistentné a dlhodobé, pričom v roku 2022 plánuje GreenWay pridať do infraštruktúry ďalších približne 150 rýchlych nabíjacích staníc.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov