Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes Arocs – Mobilné operačné stredisko polície môžeme Čechom závidieť

Česká polícia predstavila svoj nový kamión, kúpený za približne 30 miliónov Kč, čo je v prepočte cca 1,25 milióna €. Vozidlo je postavené ako mobilné operačné stredisko a bude fungovať pri hromadných akciách, alebo pri obzvlášť veľkých záchranných akciách. Miestom jeho pôsobenia bude predovšetkým hlavné mesto – Praha, keďže podobne ako u nás v Bratislave, je tam najviac bezpečnostných opatrení.

Z kamiónu bol odstránený továrenský znak a nahradený znakom českej polície. Ide o Mercedes-Benz Arocs 2542, vybavený 12,8-litrovým motorom s výkonom 420 koní. Štandardne sa pohon prenáša v systéme 6 ×2, no pri rýchlosti do 25 km/h možno aktivovať prídavný pohon prednej nápravy. Navyše ide o najnovšiu generáciu Arocsu, síce bez bočných kamier, ale zato vybavených plnou sadou tabletov v kabíne. Okrem toho je na slnečnej clone vodiča umiestnený aj tretí, policajný tablet (na videu o 2:50).

Samozrejme, najzaujímavejšie prvky sa ukrývajú vo vnútri kabíny. Nájdete tam mobilnú kanceláriu pre 12 operačných dôstojníkov, ktorá sa podobne ako v obytných autách vysúva na pravú stranu a ponúka dva vchody. Práca tohto útvaru má byť možná aj v extrémne nepriaznivých podmienkach, kde nebude elektrina ani pokrytie štandardnou mobilnou sieťou a to vďaka  generátoru, akumulátoru a rozsiahlym komunikačným systémom.

Viac sa už dozviete v priloženom videu.

Každopádne, na Slovensku by sme takéto moderné vozidlo hľadali len márne. Slovenská polícia má však tiež bohaté skúsenosti s nákladnými vozidlami značky Mercedes-Benz. V menšom počte ich využívajú napríklad Oddelenia špecialnych kontrol krajských riaditeľstiev PZ, ktoré majú na sebe kontajner Maha a sú využívané na cestné technické kontroly. Na Slovensku sa veľké bezpečnostné opatrenia riadia zo štábnej miestnosti, resp. v prípade športových podujatí sú operační dôstojníci aj priamo v budove športoviska.

Zdroj: Polícia ČR

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov