Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volvo chce klasické sedany a kombi nechať nažive, Mercedes pochovať!

Nie je žiadne tajomstvo, že módne trendy hrajú v prospech SUV. Tie doslova ovládli moderný trh na celom svete. Postupne, ale dosť intenzívne vytláčajú klasické karosérie, ktorým prakticky nič nechýba. Len nie sú tak prestížne. Nemecké médiá uvádzajú, že napríklad Mercedes sa chce vzdať klasických kombíkov. Volvo sa vydalo presne proti prúdu a oznámilo vývoj nových karosérii aj v tomto tradičnom segmente.

 

Niektoré situácie v aktuálnom automoto svete mi hlava neberie. Dve značky, ktoré sa preslávili predovšetkým vo vyšších segmentoch trhu, prezentujú dva úplne odlišné pohľady na budúcnosť. Volvo má v úmysle vyvíjať sedany a kombi, Mercedes sa má podľa správ zo zahraničných médií rozlúčiť s tradičnými karosárskymi verziami. Samozrejme, srdcu bližšie mi je rozhodnutie Volva.

Kombi, mimoriadne praktická karoséria auta, ktorá môže byť jak bezpečná, tak rýchla. Neveríte? Sadnite si do niektorého Volva naprieč generáciami. Hoci vyzerali hranato, pod kapotou mohli mať skutočne zaujímavé motory. A také boli aj aktuálne generácie ešte pred tým, ako avizovali osadenie obmedzovačov rýchlosti.

Čo je však známe, tak ďalšie generácie modelov S a V (sedany a kombi) sú na ceste. Vďaka dynamickým líniám budú ešte atraktívnejšie ako tie súčasné – povedal šéf Volva. Dodal, že očakával “menej hranaté tvary”, čo má zaručiť lepšie aerodynamické parametre a následne aj väčšiu efektivitu, ktorá je pri pláne prejsť na plne elektrickú značku už do konca tohto desaťročia mimoriadne dôležité. Je to ešte pomerne dlhé obdobie (ak sa na to pozeráte z určitého uhla pohľadu), preto je dosť možné, že do týchto karosérii osadia aj čiastočne spaľovacie pohonné jednotky.

Volvo S60 T5 R-Design: Tradícia kvality

Medzitým, iný hráč na trhu, Mercedes podľa správ údajne chystá pochovať modely s karosériou kombi. Dôvodom sú preferencie čínskych zákazníkov, ktorí sú hlavnými zákazníkmi Daimleru, ktorí veľmi krabicoidné karosérie neobľubujú. Oveľa viac preferujú dlhé sedany a SUV.

Podľa nemeckých médií sa oklieštenie ponuky dotkne takých modelov, ako je CLA Shooting Brake, o ktorom sa hovorí, že v roku 2025 zmizne. Podľa všetkého kombi nenájdeme ani v ďalšej generácii triedy C. Výnimkou je len trieda E, a aj to je otázne, že dokedy.

Tak či onak – veľa nasvedčuje tomu, že v najbližších rokoch sa populácia kombi a sedanov výrazne zníži naprieč všetkými automobilkami. Tí, ktorí sú ochotní si takéto autá kúpiť, by s ich kúpou nemali váhať.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov