Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Začne palivová turistika, Poliaci o pár dní brutálne zlacnejú

Aj vám sa pri pohľade na palivové stojany pretáčajú panenky? N95 E10 dlhodobo na hranici 1,50 €, nafta cca 1,40 € a LPG konečne kleslo pod 0,80€. Je to extrémne veľa vzhľadom na platy. O palive E5 pre staršie autá už radšej ani nehovorím, to furt zaplačem...

Slovák, pomôž si ako vieš. Toto platí odkedy si pamätám. Vždy si ľudia snažili pomôcť sami… a v týchto chvíľach extrémneho zdražovania, inflácie… a takmer nulového rastu príjmov tomu nie je inak. Preto palivová turistika nie je ničím výnimočná, praktizujú to mnohí už roky, ak nie desiatky rokov. A boli by hlúpi, ak by mali otvorené dvere a nerobili to.

Od 1. Februára v Poľsku výrazne zlacnejú ceny pohonných hmôt. Benzín a nafta sa majú znížiť až o 0,70 PLN (15 centov) za liter a LPG o cca 0,40 PLN (9 centov). Vláda oznámila, že palivo bude stáť približne 5 PLN (1,1 €) za liter. A to s viac ako 50 litrovou nádržou už môže byť zaujímavý nástroj šetrenia. A keď už tam budete, určite navštívite aj obchody dennej potreby, kde sa dá tiež lacnejšie nakúpiť.

Pokles cien pohonných látok má byť spôsobený znížením DPH na pohonné látky z 23 na 8%. Výsledkom bude návrat k bývalým cenám. Dôsledky zmien už pocítili vodiči. Od 20. decembra sa znížila spotrebná daň z pohonných látok a od 1. januára boli stanice oslobodené aj od dane z maloobchodného predaja.Ceny základných palív klesli z vyše 6 PLN/l (1,32 €) na cca 5,7 PLN/l (1,26€)

Rakúsko je tiež dlhodobo výrazne lacnejšie ako Slovensko. Pozrite si aktuálne ceny z portálu rakusko.sk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov