Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Renault + TheArsenale = Lietajúci Air4

V roku 1961 odštartovala sériová výroba praktického vozidla Renault 4L.

Netradičná oslava guľatého jubilea, ale práve preto nás zaujala! Automobilka Renault v spolupráci s dizajnérskym štúdiom TheArsenale vytvorila pri príležitosti 60. výročia malého ikonického vozidla 4L futuristický „showcar“, ktorý však nemá kolesá a pripomína skôr lietajúci dron.

V roku 1961 odštartovala sériová výroba praktického Renault 4L. Z vozidla, ktoré sa vyrábalo tri dekády, sa vo viac ako 100 krajinách predalo cez 8 miliónov exemplárov. Model 4L je preto viac ako len automobil, je to skutočná ikona na štyroch kolesách. Pôvodný Renault 4 bol jednoduchý, efektívny a viacúčelový automobil, vyrábaný v rokoch 1961 až 1992. Aj podľa bývalého šéfa skupiny Renault Pierra Dreyfusa išlo o skutočnú ikonu, ktorá slúžila rodinám, živnostníkom, ale tiež policajtom a poštovým službám. Pekné spomienky majú aj šoféri-začiatočníci. Lietajúci koncept francúzskej automobilky – Renault 4 vďaka svojej kabíne príslušnosť k spomínanej legende rozhodne nezaprie, ale ten zvyšok už je odkaz skôr na blízku budúcnosť.

Dva dni po Vianociach mal lietajúci „showcar“ Air4 digitálnu prezentáciu. Do konca minulého kalendárneho roka ho ešte predstavili v srdci Paríža, v budove Atelier Renault na Champs Élysées, vedľa ostatných historických verzií Renault 4. Začiatkom roku 2022 sa AIR4 vydá na cestu do zámoria. Z Miami na Západnom pobreží sa presunie na východ USA do New York City a potom sa zastaví v Macau. Air4 je v podstate kombináciou športiaku, dronu a automobilu s legendárnym tvarom karosérie. Je to výsledok novej interpretácie retro ikony vďaka dizajnérom a konštruktérom zo spoločnosti TheArsenale, ktorá je na míle vzdialená od klasických zákonitostí moderných vozidiel.

Vozidlo je kompletne vyrobené z uhlíkových vlákien, zachováva rovnaké línie a priestornosť ako pôvodný model 4L a súčasne ponúka nové dynamické schopnosti. Konštrukciu kompletne prepracovali, aby zohľadnili nové aspekty, ako je ťah a stúpanie, čo si vyžiadalo hodiny výpočtov a testovania. Air4, ktorý je výsledkom jedinečného projektu automobilky Renault a štúdia TheArsenale, je symbolom nezávislosti a voľnosti. Lenže práve tieto slastné pocity života čelia v súčasnosti čoraz horším podmienkam v cestnej premávke. Dostávame sa tak pomaly, ale isto do slepej uličky, z ktorej nás už zrejme vyslobodí len voľný priestor na oblohe. Model Air4 sa tak dožaduje skôr vzduchu ako cesty budúcnosti.

Air4 nepotrebuje na jazdu cestu. Používa štyri zdvojené vrtule, každú v jednom rohu vozidla. Podvozok je umiestnený v strede rámu a šofér sa môže usadiť v účelovej kabíne zdvihnutím novo pojatej karosérie modelu Renault 4 smerom hore, upevnenej v prednej časti. Vďaka technikám generatívneho designu a umelej inteligencii mohli inžinieri TheArsenale otestovať niekoľko terabytov dát, aby zlepšili a „vychytali“ nápady dizajnérov, ešte predtým než začnú prvé skúšky v reále. „Po celoročných oslavách sme chceli vytvoriť niečo nekonvenčné, aby sme zakončili oslavy 60. výročia 4L v plnej kráse. Táto spolupráca s TheArsenale bola úplne prirodzená. Lietajúci ´showcar´ Air4 je úplne novátorský – mrknutie do budúcnosti, ako by táto ikona mohla vypadať za ďalších 60 rokov,” vysvetlil Arnaud Belloni, riaditeľ Global Marketing značky Renault.

Z technického hľadiska je Air4 napájaný polymérovými lítiovými batériami s kapacitou 22.000 mAh, ktoré dodávajú celkový výkon 90 000 mAh. Vozidlo môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 26m/s pri horizontálnom pohybe s náklonom 45° za letu a maximálneho náklonu až 70°. Môže letieť vo výške až 700 m so vzletovou rýchlosťou 14m/s, obmedzenou z bezpečnostných dôvodov na 4 m/s, a s pristávajú rýchlosťou 3 m/s. Air4 vyvíja maximálny vektorový ťah 380 kg, teda každá vrtuľa 95 kg. Lietajúci „showcar“ projektovali, vyvinuli a zostavili kompletne vo Francúzsku, v prvom európskom technologickom parku Sophia Antipolis na Côte d’Azur. Air4 je v podstate pre TheArsenale prvým výtvorom divízie Road to Air, pre ktorú sa dopravná sieť budúcnosti nachádza vo vzduchu.

Prvotná myšlienka pochádza od zakladateľa a generálneho riaditeľa TheArsenalePatrice Meignana. „Zasvätil som svoj život vášni pre mobilitu a ďalej neustále skúmam každý aspekt sveta v pohybe. Po takmer 25 rokoch prognostiky a výskumu veríme, že ikony automobilovej kultúry sú večné, na zemi ako aj vo vzduchu. Renault 4 už 60 rokov riadia obyčajní ľudia, ktorí ho robia neobyčajným. Je to vozidlo, ktoré symbolizuje dobrodružstvo: jednoduchý, praktický, užitočný, moderný a retro zároveň. Väčšina šoférov vám to povie priamo: Umožňuje cestovať na mnoho spôsobov a prežívať skutočné dobrodružstvá. Práve tento rozdiel inšpiroval mňa a môj tím. S modelom Air4 od TheArsenale je teraz Renault 4 pripravený vrhnúť sa do jedného zo svojich najväčších dobrodružstiev,“ vysvetlil Meignan.

-jj-, zdroj a foto: Renault a TheArsenale

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov