Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kia Carens – Už ma neprirovnávaj k MPV!

Minivany sú prudko ohrozeným druhom. Väčšina zákazníkov v Európe preferuje SUV. Vidno to nielen na novej Kii, ktorá sa napriek rodinnému charakteru snaží predstierať, že je pseudo terénnym autom.

Kto by to bol povedal, že ide už o piatu generáciu modelu, ktorá sa na Slovensko, ale ani do Európy pravdepodobne nedostane. Novinka vznikla najmä pre Áziu a hlavným odbytovým trhom má byť India. V porovnaní s predchodcom sa veľa zmenilo. Ide o úplne nový automobil, čerpajúci zo štylistických vzorov aktuálnych modelov značky. Nájdeme tu úzke LED svetlomety, veľké otvory na prívod vzduchu či zadné svetlá spojené LED pásikom. To všetko si nesie navyše plastové kryty a vyššiu svetlú výšku, čo naznačuje, že Carens sa nebude báť nespevnených ciest.

Napriek všetkým príbuznostiam k SUV tu však pohon všetkých štyroch kolies nenájdeme. K dispozícii je len predný pohon, ktorý je živený preplňovaným benzínovým motorom  s objemom 1,4l  s výkonom 140 koní alebo naftovým motorom s objemom 1,5l  a výkonom 115 k. Voliteľne sa dajú objednať s automatickou dvojspojkovou prevodovkou. Čo sa týka interiéru, ten pôsobí veľmi dobrým dojmom. Je pravda, že tu dominujú obrazovky a klavírna čierna, no štýl a materiály (aspoň vizuálne) sľubujú, že budú naozaj dobré. Hoci auto nie je prehnane veľké (dĺžka 4540 mm a rázvor 2780 mm), v kabíne sa podarilo zmestiť tri rady sedadiel, čo bude zrejme pre mnohých zákazníkov ľudnatých zemí veľkou výhodou.

Nový Carens bude debutovať v indických showroomoch v prvom štvrťroku 2022. Ceny sú zatiaľ neznáme.

Kia Sorento 1,6 T-GDi PHEV – Do siete!

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov