Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tento vodič nerešpektoval nič, čo mu našepkávalo, že má zastaviť! 

Skúste sa opýtať policajtov, ktorí riadia premávku, ako ľudia reagujú na ich pokyny. V autoškole v testoch ich poznajú všetci, realita je úplne iná.

Video síce pochádza z Poľska, ale podobné situácie sú pri riadení premávky policajtom skutočne bežné po celom svete. Aj na Slovensku sa občas stane, že sa vodiči zrazia, či dokonca zrazia policajta. V tom lepšom prípade sa vezie na kapote, v tom horšom utrpí zranenia.

Situácia z videa je celkom zaujímavá. Veľa vodičov si neuvedomuje hierarchiu, že policajt je nadradený všeobecne platným predpisom a dopravným značkám. Dopravné značky sú nadradené všeobecnej úprave cestnej premávky. Navyše, vodič nerešpektoval absolútne nič, čo by mu mohlo našepkať, že pácha priestupok. Jednak prichádzal z vedľajšej cesty, jednak mu svietila červená a jednak policajt v jeho smere dával znamenie stoj. Stačilo už len, aby sa rozhodol odbočiť vpravo a dielo by bolo dokonané na 100%.

Takže ak prechádzate križovatkou, svietia semafory, je tam policajt, tak sa vždy riadite pokynmi policajta. Ak sú semafory vypnuté, alebo bliká kmitavá oranžová, riadite sa dopravným značením, a ak na križovatke nie sú značky, riadite sa tzv. pravidlom pravej ruky. Samozrejme, netreba na ďalšie ustanovenia týkajúce sa jazdy cez križovatku, ako je predovšetkým to, že vodič nesmie vojsť na križovatku, ak mu situácia nedovoľuje pokračovať za križovatkou v jazde, takže by bol nútený zastaviť vozidlo na križovatke.

Ak je jednoduchá možnosť, tak policajti sa snažia pri ručnom riadení križovatky vypnúť, aby ľudia za volantom neboli zmagorení farebnými signálmi.

Ustanovenie „Ak je nesúlad medzi zvislými dopravnými značkami (klasická plechová značka) a vodorovnými dopravnými značkami (znaky nastriekané na ceste), zvislé dopravné značky sú nadradené vodorovným dopravným značkám“ zo zákona 8/2009 už vypadlo.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov