Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Hyundai SEVEN – Zaujímavý koncept SUEV značky IONIQ

Hyundai 17. novembra 2021 na autosalóne AutoMobility LA predstavil automobil SEVEN (v prekl. SEDEM), novú štúdiu športovo-úžitkového elektrického vozidla (SUEV).

Táto prelomová štúdia elektrického SUV sa predstaví v expozícii automobilky Hyundai Motor spolu s ďalšími špičkovými produktmi, ako sú modely IONIQ 5 a XCIENT Fuel Cell. Autosalón sa v termíne 19. – 28. novembra koná v priestoroch LA Convention Center. Po štúdii 45 z roku 2019 a koncepte Prophecy z roku 2020 prichádza štúdia SEVEN a otvára novú kapitolu značky IONIQ, ktorá je ukážkou výnimočného batériového elektrického vozidla (BEV) automobilky Hyundai.

Koncept SEVEN predstavuje kreatívnu víziu a pokročilý technologický vývoj automobilky Hyundai pre našu budúcnosť elektrifikovanej mobility,“ povedal Jose Munoz, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Hyundai Motor pre Severnú Ameriku. „Jeho inovatívny vnútorný priestor, ekologický pohon a špičkové technológie zamerané na bezpečnosť a komfort odhaľujú vzrušujúcu budúcnosť pripravenú pre zákazníkov SUV vozidiel automobilky Hyundai.

Koncept SEVEN stojí na platforme Electric-Global Modular Platform (E-GMP) vytvorenej špeciálne pre elektromobily využívajúce pohon na batérie (BEV). Dlhý rázvor a rovná podlaha E-GMP umožňujú vznik úplne novej triedy vozidiel, ktoré zákazníkom ponúkajú nové zážitky.

SEVEN má aerodynamicky čistú siluetu jasne odlišnú od typického SUV. Nízka predná hrana kapoty, jednoduché krivky, samostatná aerodynamická línia strechy a predĺžený rázvor sú znakom odlíšenia od tradičných SUV poháňaných spaľovacími motormi. Čisté plochy minimalistických foriem štúdie kontrastujú s výrazným postojom a impozantným, drsným vzhľadom. Neprehliadnuteľný vzhľad podporujú kolesá so zabudovanými aktívnymi vzduchovými klapkami, ktoré sa vysúvajú alebo zasúvajú v závislosti od požiadaviek na chladenie bŕzd alebo na nízky odpor vzduchu. Dokonca aj za tmy je SEVEN ľahko rozpoznateľný podľa charakteristických svetiel IONIQ s parametrickými pixelmi, ktoré pri naštartovaní vytvárajú uvítaciu svetelnú sekvenciu. Parametrické pixely poskytujú spoločnú dizajnovú niť, spájajúcu digitálne a analógové vplyvy, čo pripomína, že dizajnéri pri vytváraní dizajnu štúdie SEVEN zvážili každý aspekt. Až po najmenší pixel.

Priorita interiérového dizajnu spočíva v inovácii priestoru, ktorá ponúka zákazníkom väčšiu slobodu ako kedykoľvek predtým. Rázvor štúdie SEVEN dosahuje hodnotu až 3,2 metra a to vďaka jeho dizajnovému zámeru, ktorý posúva kolesá čo najviac do rohov karosérie, aby sa rázvor čo najviac predĺžil. Plochá podlaha umožnila automobilke vytvoriť alternatívu k tradičnému usporiadaniu sedadiel v radoch, čím vzniklo plynulejšie usporiadanie interiéru. Dvere bez stredového stĺpika vytvárajú veľkolepý vchod, aby odhalili útulný interiér s úplne novou dimenziou priestoru. Zjednodušená línia strechy, dlhý rázvor a plochá podlaha, ktorá siaha až do tretieho radu, otvárajú nové možnosti, ako si interiér zariadiť v duchu luxusného salónika. Sedadlo vodiča je vybavené výsuvnou ovládacou pákou, ktorá sa skryje, keď sa nepoužíva. Bez potreby obvyklého vybavenia vodiča tak vzniká ultra tenký kokpit, ktorý dopĺňajú integrované obrazovky, čím sa nadobúda zážitok ako v obývačke. Usporiadanie sedadiel, na rozdiel od tradičných SUV, využíva otočné predné kreslá a zakrivené sedačkové zadné sedadlo. Toto usporiadanie sedadiel možno prispôsobiť v závislosti od režimu tradičnej alebo autonómnej jazdy.

Strecha štúdie obsahuje panoramatickú obrazovku, ktorá nielen zobrazuje rôzny obsah podľa vkusu cestujúcich, ale mení aj celkovú atmosféru interiéru pre maximálny relax alebo pôžitok, aby sa tak počas cesty zaručil maximálny oddych a rozptýlenie či potešenie.

Hyundai SEVEN – Koncept plne elektrického SUV príde už o pár dní

So zameraním na EKO

Hyundai aplikoval na exteriér vozidla SEVEN bionáter a v celom interiéri sa nachádzajú hygienicky recyklované a obnoviteľné materiály. Minerálna výplň, bambusové drevo a koberec, bio živica ako aj farba interiéru využívajú obnoviteľné zdroje, ktoré môžu znížiť znečistenie životného prostredia spôsobené výrobným procesom. Rozsiahle používanie medi a hygienicky ošetrenej tkaniny s overenými antibakteriálnymi účinkami zaisťuje, že všetky povrchy v interiéri štúdie SEVEN zostanú za každých okolností čisté. Hygienický systém prúdenia vzduchu sa inšpiruje sofistikovaným ovládaním prúdenia vzduchu v osobných lietadlách. Vo vertikálnom režime sa vzduch nasáva cez zabudované nasávacie otvory v strešných koľajničkách, z ktorých prúdi vzduch zhora nadol a odsáva sa cez vonkajší vetrací otvor umiestnený za zadnými kolesami. V horizontálnom režime prúdi vzduch od štíhlej palubnej dosky k zadným prieduchom.

Vysoký výkon s plánovaným dojazdom na elektrický pohon do vzdialenosti viac ako 480 km

Vďaka svojej všestrannej platforme E-GMP bude štúdia SEVEN schopná poskytnúť vynikajúci dojazd a ultrarýchle nabíjanie, čím poskytne zážitok z jazdy prispôsobený potrebám zákazníka. V reálnej situácii s 350 kW nabíjačkou sa štúdia SEVEN dokáže nabiť z 10 percent na 80 percent kapacity batérie za približne 20 minút. Koncept je tiež navrhnutý tak, aby dosiahol cieľový dojazd do vzdialenosti viac ako 480 km. 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov