Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


MH2: Slovenská vodíková “bomba”

Za vznikom ozidla stojí Matador Group a Technická univerzita v Košiciach (TUKE).

Azda najväčšou ozdobou slovenského pavilónu na prebiehajúcej svetovej výstave EXPO 2020 v Dubaji je oficiálna premiéra koncepčného luxusného športového vozidla MH2 s pohonom na vodík. Slovensko tak naznačilo, že rozsiahlejšie využite vodíkových technológii, je aj pod Tatrami otázkou blízkej budúcnosti.

Za vznikom atraktívneho vozidla stojí slovenský priemyslový gigant Matador Group, ktorý spojil sily s Technickou univerzitou v Košiciach (TUKE). Design, konštrukciu a výrobu zaistil Matador, zatiaľ čo vodíkový pohon vyvinul univerzitný tím v metropole východu. Design z upútaviek láka na klasicky nízku siluetu hyperšportiaku s pohonným ústrojenstvom uprostred. Koncept sa má vyznačovať nízkym koeficientom odporu vzduchu Cx len 0,2.

V prípade Hydrogen Concept Car-u je ako pohon použitý palivový článok, pričom samotný vodík je skladovaný v tlakových dvojplášťových nádobách, vyplnený unikátnymi metal-hydridovými zliatinami vyvinutými na Strojníckej fakulte. Nutné je však dodať, že v prípade potreby je možné do tohto vozidla implementovať aj iné formy pohonu,“ uvádza sa v oficiálnej tlačovej správe k vozidlu.

MH2 disponuje vlastnou technikou infotainmentu a ďalšími modernými prvkami z vývoja spoločnosti Matador Group. Dizajn nového slovenského bezemisného automobilu je dielom slovenského dizajnéra Branislava Maukša. V Spojených arabských emirátoch tak majú návštevníci EXPO 2020 možnosť vidieť slovenský klenot do apríla budúceho roka. Vozidlo svetovej úrovne má čisto vodíkový pohon.

Hyeršportiak MH2 predstavil aj vlastnú techniku infotainmentu a ďalších moderných prvkov z vývoja Matador Group. Mimochodom svetová výstava EXPO 2020 mala otvoriť svoje brány pôvodne už vlani v októbri, kvôli koronavírusovej pandémii však bola celá výstava odložená na tohtoročný termín so začiatkom 1. októbra a vyvrcholením 31 -marca 2022. Na výstave v Dubaji sa vrátane Slovenska zúčastňuje 180 krajín, organizátori predpokladajú príchod a príjazd asi 25 miliónov návštevníkov

Z vodíkovej novinky svetovej úrovne má radosť aj Minister hospodárstva SR, Richard Sulík, ktorý nemohol chýbať pri odhaľovaní MH2 priamo v Dubaji: “Na Expo Dubaj sme išli s ambíciou predstaviť sa globálnemu publiku. A to ako krajina s prirodzenými talentmi a inovatívnymi riešeniami, či už v oblasti mobility alebo udržateľnosti. S tým súvisia vodíkové technológie. Vodík je budúcnosť a my chceme byť na ňu pripravení, keďže jedným z efektov zavedenia vodíka ako paliva budúcnosti je výrazné zníženie emisií”

-jj-, zdroj a foto: Matador Group a EXPO Dubai 2020

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov