Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Elektrobajk BMW i Vision AMBY: Dojazd 300 km

BMW i Vision AMBY je jednou z piatich štúdií prezentovaných na veľtrhu IAA Mobility.

Prvý rýchly „urban-style“ elektrický bicykel BMW i Vision AMBY predstavuje vizionárske jednostopové riešenie pre mestskú mobilitu budúcnosti. Zvonku vypadá BMW i Vision AMBY podobne ako elektrobicykel, ale reálne ponúka podstatne viac možností. Cena novinky zatiaľ nie je oficiálne známa, otázkou zatiaľ zostáva aj termín uvedenia elektrobajku na trh.

Elektrobajk BMW i Vision AMBY je jedným z piatich rôznych konceptov, ktorými spoločnosť BMW Group na veľtrhu IAA Mobility predstavila svoju víziu individuálnej mobility v mestských uliciach a ich okolí. Pohon umožňuje ísť na cyklistických chodníkoch rýchlosťou do 25 km/h, na cestách v meste do 45 km/h a na viacprúdových cestných komunikáciách a mimo mesto maximálnou rýchlosťou do 60 km/h. Pre jazdu vyššou rýchlosťou je však nutná prilba, poistenie a príslušné oprávnenie vo vodičskom preukaze.

Nastavenie rýchlostných obmedzení je uložené v aplikácii v chytrom telefóne, ktorý je s konceptom „AMBY“ spárovaný. Manuálna voľba režimov je mimoriadne jednoduchá, ale k dispozícii je tiež jej automatické nastavenie, ktoré sa zvolí na základe technológie geofencingu, teda podľa aktuálnej lokácie. Vzhľadom k tomu, že neexistuje žiadny právny rámec pre vozidlá tohoto druhu s modulárnou koncepciou rýchlosti, majú jednostopové dopravné prostriedky „AMBY“ za cieľ podnietiť zavedenie takejto legislatívy.

Elektrický bicykel BMW i Vision AMBY je tiež praktický a ponúka úložný priestor pre batoh alebo tašku na notebook. Tesne pred riadidlami sa nachádza podložka pre umiestnenie chytrého telefónu, ktorý bezpečne drží pomocou magnetov. Hmotnosť elektrobajku je 30 kg. Batéria je umiestnená uprostred rámu a jej kapacita 2000 Wh umožňuje v závislosti na jazdnom režime a počasí dojazd údajne až 300 km! Vďaka technológii rýchleho nabíjania sa nabije len za tri hodiny. Prenos energie prebieha pomocou ozubeného remeňa a prevodovka je zabudovaná do hnacieho systému.

Zadné koleso s jednostranným uchytením je možné pre uľahčenie prepravy jednoducho povoliť a demontovať. Predné koleso je možné z vidlice rovnako vybrať, a to klasickým spôsobom pomocou skrutky. Výsledkom je kompaktná konštrukcia. Užívatelia môžu BMW i Vision AMBY zapnúť, načítať svoj vodičský preukaz a zvoliť požadovanú úroveň poistenia pomocou špeciálne vyvinutej aplikácie. Aplikácia tak preberá rolu, ktorú tradične plní kľúč od vozidla. Využíva známe identifikačné funkcie chytrého telefónu (napr. rozpoznávania tváre) rovnakým spôsobom ako digitálny kľúč.

-jj-, text a foto: BMW Group

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov