Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Continental oslavuje 150 rokov: Budúcnosť v bezpečnosti a inováciách

Pred 150 rokmi, konkrétne 8. 10. 1871 bola registrovaná jedna z najvýznamnejších značiek súčasného automobilového priemyslu - Continental. Po celú dobu svojej existencie napĺňa poslanie, ktorým je rozvoj individuálnej mobility po každej stránke.

Kaučuk poznali a využívali už starovekí Mayovia, pravý potenciál tohto materiálu sa však prejavil až v polovici 19. storočia kedy bol vynájdený proces vulkanizácie a  otvorila sa cesta pre využívanie jedného z kľúčových materiálov priemyselnej revolúcie – gumy. Možnosti použitia tohto materiálu rástli, čo využilo deväť priemyselníkov a bankárov z Hannoveru a v roku 1871 založili spoločnosť na spracovanie mäkkej gumy – Continental-Caoutchouc- und Gutta-Percha Compagnie. 

Ich prvými výrobkami boli pneumatiky pre bicykle a konské záprahy. O 11 rokov neskôr registrujú ochrannú známku s vyobrazením skákajúceho koňa, ktorý Continental reprezentuje aj dnes. V roku 1898 rozbieha Continental výrobu automobilových pneumatík a po šiestich rokoch predstavuje prvé pneumatiky s dezénom, ktoré významne zlepšujú jazdné vlastnosti vozidiel. V druhej polovici 20. storočia pridáva do portfólia výrobkov obutie s označením M + S pre jazdu v zimných podmienkach a v 50. a 60. rokoch prichádza Continental so zásadnými inováciami, ktoré využívame na svojich autách dodnes.

Continental v Českej republike a na Slovensku

História spoločnosti Continental je už viac ako štvrť storočie spätá aj s Českou republikou a Slovenskom. Od roku 1993 je súčasťou nemeckého koncernu aj tradičný český výrobca pneumatík Barum a od roku 2010 rovnako slovenský výrobca pneumatík Matador, čo prinieslo veľký rozmach lokálneho pneumatikárskeho priemyslu. „Kým pred 28 rokmi závod v Otrokoviciach produkoval 2,5 milióna kusov pneumatík ročne, v súčasnosti je to viac ako 20 miliónov pneumatík ročne. Ide predovšetkým o prémiové pneumatiky Continental, na ktoré sa otrokovický výrobný závod špecializuje, ale aj o pneumatiky Barum a ďalšie produkty koncernových značiek,“ hovorí konateľ spoločnosti Continental Barum s.r.o. zodpovedný za výrobu a techniku Libor Láznička.

Oslava 150 rokov – novinky vyrábané v Otrokoviciach aj v Púchove

V jubilejný rok pripravil Continental sebe aj svojim zákazníkom dve novinky na trhu pneumatík. Zimná pneumatika Continental WinterContact TS 870 / TS 870 P, ktorá sa vyrába aj v závodoch Continental v Otrokoviciach a v Púchove. Kombinuje vynikajúci výkon v zimných podmienkach s prvotriednymi vlastnosťami na mokrom povrchu. Ide o úplne nový produkt vyvinutý od základov, pokiaľ ide o konštrukciu, prevedenie dezénu aj zloženie a v priamom porovnaní poskytuje o 3 % kratšiu brzdnú dráhu na ľade a o 5 % lepšiu ovládateľnosť na snehu.

Druhou novinkou je letná vysoko-výkonná pneumatika SportContact 7 určená pre bezpečnú športovú jazdu. Jej hlavnou technologickou súčasťou je asymetrický adaptívny dezén, vďaka ktorému sa nová SportContact 7 dokáže prispôsobiť suchej a mokrej vozovke a jej jazdné vlastnosti ostanú na stabilne vysokej a bezpečnej úrovni aj pri vyšších rýchlostiach a vysokej záťaži. 

Budúcnosť je v udržateľnosti

Viac ako 70 % kaučuku z celosvetovej produkcie sa využíva na výrobu pneumatík pre všetky typy vozidiel a dopyt po ňom v automobilovom odvetví stále rastie. Spoločnosť Continental preto prichádza s novými ekologickými alternatívami. Po prvých veľkých úspechoch a oceneniach vo výskume otvorila v roku 2018 experimentálne laboratórium „Taraxagum Lab Anklam“, kde prebieha výskum pestovania a spracovania ázijských púpav. Spracovaním ich koreňa sa získava guma, nazvaná Taraxagum, ktorá je plnohodnotnou kvalitatívnou náhradou exotického kaučukovníka. „Continental chce púpavový kaučuk využívať aj pri výrobe pneumatík pre osobné automobily. V spoločnosti sa použitie prírodnej gumy z koreňov púpavy už osvedčilo v prototypoch pneumatík a sériovej výrobe cyklo plášťov,“ hovorí konateľ spoločnosti Continental Barum, zodpovedný za obchod a marketing Pavol Červenák.

O tom, že koncern dlhodobo tvrdo pracuje v oblasti ekológie svedčí aj fakt, že už dnes spotrebuje o 55 % menej vody a o 17 % menej energie ako priemer v priemysle na metrickú tonu vyrobených pneumatík. Cieľom do roku 2030 je dosiahnuť úsporu ďalších 20 %. Súčasným cieľom Continentalu je tiež prechod na uhlíkovú neutralitu do roku 2050, a to snahou o dosahovanie rovnováhy medzi emisiami uhlíka a ich pohlcovaním z atmosféry do takzvaných uhlíkových zachytávačov. 

Pneumatiky z recyklovaných PET fliaš

Budúci rok spraví Continental ďalší dôležitý krok smerom k cirkulárnej ekonomike a umožní používanie opätovne spracovaného polyesteru získaného z recyklovaných PET fliaš vo výrobe pneumatík. „Odpad je surovinou zajtrajška a  cirkulárna ekonomika je zase správnym prostriedkom na ceste k väčšej udržateľnosti nielen pre značku Continental,“ dodal Pavol Červenák.

Revolučné technológie

Continental prináša technologické inovácie už 150 rokov. Napríklad technológia ContiSeal™, lepkavá viskózna vrstva utesňovacieho prostriedku nanesená vo vnútri pneumatiky, ktorá v prípade defektu utesní okolie prierazu. Predchádza vzniku defektu pneumatiky – a to pre prierazy až do priemeru 5 mm. Vďaka tomu nie je nutná okamžitá výmena poškodenej pneumatiky. 

„Významný je tiež SSR systém, technológia spevnenej bočnice, ktorá zabraňuje rozdrveniu bočníc a podobne ako  ContiSealTM uľahčuje situáciu v prípade vzniku defektov na ceste. V prípade defektu umožňuje vozidlu dojazd až 80 km rýchlosťou až 80 km/h,“ hovorí Aleš Langer, šéf Technického zákazníckeho servisu. 

Elektromobilita je budúcnosť

V roku 2020 šesť z desiatich celosvetovo najväčších výrobcov elektrovozidiel schválilo použitie pneumatík Continental pre svoje automobily v rámci základnej výbavy. Populárny je napríklad model EcoContact 6 s inovatívnou zmesou Green Chili 2.0. Tá zaručuje podstatne lepšie chovanie pri mechanickej deformácii, čoho výsledkom je menší valivý odpor. Continental sa tento rok angažuje aj v úlohe výhradného dodávateľa pneumatík v revolučnom šampionáte elektrických špeciálov Extreme E. “Značka Continental bola vždy synonymom pokroku a sme radi, že to môžeme preukazovať aj naďalej, kedy sa do popredia dostáva elektromobilita. Pneumatikám Continental verí celý rad popredných výrobcov automobilov na elektrický pohon, vďaka tomu rozširujeme náš podiel na trhu aj v tomto segmente,” hovorí Magda Nagy, riaditeľka Divízie marketing v spoločnosti Continental Barum s.r.o.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov